Přihlásit

Jeleni a divočáci ničí na Meziříčsku úrodu (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašské Meziříčí
Zemědělské a lesní kultury na Valašskomeziříčsku ohrožuje divoká zvěř. Informoval o tom mluvčí radnice Josef Beneš.
Za rostoucí škody prý paradoxně může zemědělská výroba. "Velkoplošné pěstování plodin, například kukuřice, řepky a obilovin, poskytuje zvěři dostatek krytu a klidu a znesnadňuje její lov," vysvětlil referent lesního hospodářství valašskomeziříčské radnice Miloslav Kývala.
Následkem toho jelení, daňčí a černá zvěř páchá nemalé škody i v honitbách, kde se dříve téměř nevyskytovala. "Většina honiteb nemá určeny normované a minimální stavy této zvěře," připomíná referent. "Lze tam lovit pouze zvěř samičí a samčí zvěř mladší dvou let, ve stanovené době lovu a po vyjádření orgánu státní správy," uvedl dále. Přestože souhlasné vyjádření radnice vydala už letos na jaře, žádostí mysliveckých spolků o mimořádný odlov stále přibývá. "V současné době jich evidujeme šest," říká Miloslav Kývala. "Oprávněnost většiny nároků byla prokázána přímým šetřením u vlastníků honebních pozemků. Žádosti řešíme s přihlédnutím k početním stavům spárkaté zvěře a nutnosti minimalizace škod."
Radnice hledá oporu v metodickém pokynu ministerstva zemědělství, který poukazuje na nutnost dodržet plány lovu pro jednotlivé druhy spárkaté zvěře. "Při jeho nesplnění hrozí uživatelům honiteb pokuty až do výše 200 tisíc korun. Zatím jsme ale k žádné takové sankci nemuseli sáhnout," uzavírá referent. Potřebu regulace divoké zvěře nepřímo potvrdil také ředitel Agrární komory Valašska ve Vsetíně, Josef Radílek. S tím ale, že obdobná situace je prakticky každý podzim. "Škody jsou zejména na kukuřici, opakuje se to v podstatě každý rok. S vysokou zvěří příliš problémy nejsou, jedná se spíše o černou zvěř, to znamená o kance," vysvětlil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.