Přihlásit

Memoriál Karla Podhajského aneb prestižní soutěž ohařů (Svitavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do města se sjely na víkendový sedmdesátý ročník memoriálu Karla Podhajského stovky myslivců nejen z Čech, ale i ze zahraničí. Nejlepších dvacet ohařů soutěžilo v pracích na poli, v lese a ve vodě. Ve vysoké konkurenci zvítězil Čech Josef Hauf se psem Uranem z Kvitele.
Naposledy se soutěž ohařů konala v Litomyšli před deseti lety. Letos se o putovní ocenění utkalo výjimečně jen devatenáct psů, protože jeden chovatel z Maďarska na poslední chvíli účast odřekl. Na memoriál se přitom nedostane každý. "Ohaři se musí kvalifikovat na mistrovství České republiky. K deseti nejlepším z Čech poté přidáme desítku psů ze zahraničí. Letos přijeli majitelé ze Slovenska, Maďarska a Holandska," uvedl předseda okresního sdružení myslivců Miroslav Matějka. Psi prokázali svoje dovednosti a zdatnost na poli při lovu zvěře, poté v lese a ve vodě při prohledávání rákosí nebo hledání kachny v hluboké vodě. Absolutním vítězem se stal Josef Hauf, který se svým ohařem byl nejlepší v práci na poli. Získal mimo jiné kulovnici Winchester a právo na odstřel jednoho muflona.
A co pro majitele psů vítězství v memoriálu znamená? "Je to v podstatě jako pro chovatele koní velká pardubická. Memoriál považujeme za vrchol loveckého výcviku. Pes je potom mistrovsky připraven pro myslivost," vysvětluje Miroslav Matějka.
Osobnost Karla Podhajského, podle něhož se soutěž jmenuje, už dnes málokdo zná. Přitom se narodil v Litomyšli a prožil zde celý život. "Podhajský stál u založení Českomoravské myslivecké jednoty. Zasloužil se o nové poznatky v myslivosti, o rozvoj kynologie v českých zemích a byl členem ústředního spolku pro ochranu honitby a chov loveckých psů. Stál u založení rodové knihy plemen loveckých psů a byl první kdo ji vedl," připomíná Karel Časar, zástupce ředitele soutěže. Odkaz Karla Podhajského připadl jen myslivcům. Neměl totiž potomky. "Nedávno se ale objevili lidé ze zahraničí, kteří jsou jeho příbuzní z bratrovy strany," uzavírá Miroslav Matějka.
Do Litomyšle se soutěž vrátí zase za deset let.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.