Přihlásit

Bez myslivců by nebyla zvěř (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je vystudovaným strojařem, konstruktérem. Ale Oldřich Sedlář se prakticky celý život věnuje myslivosti, od roku 1990 profesionálně. Sám odhaduje svoji práci nimroda na 55 let. Myslivecké zkoušky složil a první lovecký lístek získal v roce 1963. V roce 1989 se stal předsedou okresního mysliveckého spolku, ještě v uvolněné funkci, a o rok později už profesionálním jednatelem žďárského Okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty. "K myslivosti mě přivedl v dětství otec. Začínal jsem v Herálci, odkud pocházím. I když tam jsem byl mezi nimrody jen rok. Pak jsem přestoupil do sdružení Žďárské vrchy," vzpomíná Sedlář.

Myslivci, potažmo nimrodové.
Mnohými zatracovaní, považovaní jen za lovce a vybíječe zvěře. Ale opak je pravdou. Myslivci sami se považují především za ochránce přírody. "Kdyby nebylo myslivců, žádná zvěř by tu už nebyla. Dopadli bychom jako třeba v Itálii. Na úbytku zvěře má největší podíl zemědělství a doprava. Pochopitelně ale nejsou všichni myslivci jenom ti dobří.
Jako všude se najdou i špatní," prohlašuje Sedlář.
Řada lidí si plete pojmy lovec a myslivec. To je ale velký rozdíl.
Zdejší lovectví se dá podle Sedláře spojovat pouze s černou zvěří. To s ohledem na jejich přemnožení.
"Zatímco drobná zvěř mizí, divočáci jsou přemnoženi. A znovu je na vině zemědělství. Nikdy v minulosti tady nebylo tolik lánů kukuřice či řepky, kde se černé zvěři daří." A co myslivost a budoucnost?
Tu Oldřich Sedlář nevidí nijak růžově. Průměrný věk nimrodů se totiž pohybuje okolo padesáti let. "Ubývá členů a mladí se mezi nás příliš nehrnou. V poslední době je ale zvláštností, že mají o myslivost větší zájem ženy. Třeba z osmadvaceti uchazečů o lovecký lístek jich teď máme pět," konstatuje Sedlář.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.