Přihlásit

Jizerské hory: méně zvěře v lesích (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Důležitá je obnova původních jizerskohorských lesů. S tím souvisí nejen nutnost sázet více listnatých stromů namísto smrků, ale také snížit počty zvěře, která mladé listnáče likviduje," vysvětlil základ programu ředitel Lesů České republiky v Libereckém kraji Ludvík Řičář.
Mohlo by se zdát, že vystřílení části zvěře bude vadit ochranářům. Nebude. "Naopak. Jsme velmi rádi a po podobném kroku voláme již delší dobu. Některé druhy jsou v Jizerských horách třikrát až pětkrát přemnožené a dokáží prakticky vyžrat les," říká šéf Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory Jiří Hušek. "Ničí hlavně mladé stromky, které začaly přirozeně samy růst."
Problémy způsobují především srny a jeleni. Zvěř se začala přemnožovat potom, co z hor zmizeli její přirození nepřátelé. "Třeba ještě v sedmnáctém století u nás byl medvěd nebo vlk," vysvětlil Hušek.
"Nyní už ale není možné, že by se predátoři mohli vrátit," řekl Řičář.

V Jizerských horách bude také v následujících letech rychleji ubývat smrků. Místo nich přijdou buky, jeřáby, jasany, lípy a třeba i jedle, které lze dnes vidět jen zřídka. "Jejich rozmístění bude odpovídat tomu, v jaké nadmořské výšce tyto dřeviny přirozeně rostou," upozornil Řičář. Původně v kraji rostlo podstatně méně smrků. Těch začalo na kopcích přibývat v osmnáctém a devatenáctém století, kdy místní průmysl potřeboval hodně dřeva v kratší době. Smrk roste rychleji, tak jej lesníci více sázeli.
Řičář upozornil, že odborníci se v Libereckém kraji snaží nahrazovat smrky listnatými stromy mnohem více, než jim dosud ukládaly normy. V podstatě předběhli současné nařízení vlády o několik let. Nyní ale chtějí na obnově původních lesů pracovat ještě intenzivněji. "Podáme u Evropské unie žádost o několik desítek milionů korun právě na tyto projekty. Pokud uspějeme, budeme moci rychleji vracet Jizerským horám jejich původní tvář. I tak to ale, bohužel, potrvá ještě několik desítek let," upozornil.
Teprve až se porosty vrátí do rovnováhy, budou se moci znovu rozšířit počty zvěře. Pak totiž bude v lesích mnohem více mladých stromků a jejich množství postačí srnám či jelenům i obnově porostů.
Národní lesnický program vláda schválila do roku 2013. "Dokument vyváženě zohledňuje ekonomické, sociální a ekologické aspekty," upozornil mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.