Přihlásit

Přibývá srážek aut s lesní zvěří (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínský kraj
Střet s divokým prasetem nebo srnou nepatří za volantem k příjemným zážitkům. Je však možné srážkám se zvířaty zabránit? Od začátku roku do září napočítali policisté na Uherskohradišťsku čtyřiatřicet srážek automobilu se zvířaty. Na drtivé většině z nich se podílí lesní zvěř.
Zatímco ve východních Čechách už myslivci a správci silnic zkouší nové metody, jak střetům zabránit, ve Zlínském kraji mají zatím řidiči smůlu.
Ve východních Čechách například na vybraných úsecích natřeli stromy u silnic látkou obsahující pach rysů a medvědů. Zvěř v noci odpuzuje i odraz světla z reflektorů vozidel. Světelná stěna při průjezdu auta zvířata bezpečně udrží mimo silnici. Podle údajů z Rakouska dokázala podobná světelná bariéra snížit ztráty na lovné zvěři v testovaných lokalitách až o osmdesát procent.
"Bavili jsme se o tom se silničáři, ale zatím v kraji nic podobného není," přiznal krajský radní pro dopravu Petr Hradecký.
Sám by věděl o silnicích, které jsou v tomto směru vysoce rizikové. "Určitě je to úsek mezi Zádveřicemi a Horní Lhotou, Fryštákem a Lukovem nebo za Lukovem na odbočce na Velíkovou," vypočítal Hradecký.
Za nebezpečné platí také část mezinárodní silnice 1/50 v buchlovských horách a mezi Bystřicí pod Lopeníkem a Starým Hrozenkovem. "Podobných srážek je nejvíc na jaře a na podzim. Vysoké zvěři také vadí neposečená tráva u krajnic. Těžko se přes ni dostává," upozornil předseda mysliveckého sdružení v Ratajích na Kroměřížsku Jiří Skála.
Pojišťovny registrují každý rok několik tisíc srážek řidičů se zvěří.
"Havárie vzniklé po těchto střetech tvoří až dvě procenta ze všech hlášených nehod. Průměrná škoda na jeden případ je kolem třiceti tisíc korun," řekl mluvčí Kooperativy Marek Vích.
Do statistiky patří i nehody zaviněné domácími zvířaty. Například vUherském Hradišti letos utekl majitelce výmarský ohař a narazil do auta. Pes vyvázl bez zranění, žena ale musí uhradit desetitisícovou škodu na autě. Navíc jí za volně pobíhajícího psa hrozí i pokuta.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.