Přihlásit

Myslivecké a rybářské hody lákaly v Bystřici nad Olší (Frýdecko-místecký a třinecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bystřice nad Olší
Svatováclavské myslivecké a rybářské hody proběhly na sklonku týdne v Bystřici nad Olší. Ač počasí akci nepřálo, lidé vyrazili za zábavou i mysliveckou a rybářskou kuchyní.
"Tento nápad vzešel ze strany myslivců, rybářů a starosty Bystřice. Chtěli jsme lidem trošku přiblížit myslivost a rybářství," řekl Ladislav Šimíček z Mysliveckého sdružení Čantoryje Nýdek. "A vzhledem k tomu, že bystřický rybářský svaz má osmdesáté výročí svého založení, uspořádali jsme tuto akci. Jedná se o nultý ročník a podle úspěchu a zájmu lidí uvidíme, zda z tohoto vznikne nějaká tradice," upřesnil Šimíček s tím, že se jedná hlavně o to, aby se lidé pobavili a blíže poznali pořádající spolky.
Proto v Bystřici nad Olší nemohla chybět zvěřinová a rybí kuchyně, které například vévodil jelení guláš nebo pstruzi. Ale lidé se bavili i při bohatém kulturním programu. O úvod se postarala dechovka Bystřičanka, kterou pak vystřídali myslivečtí trubači. "Jsou to letošní mistři Evropy z Přerova," doplnil Šimíček. Na hodech pak zahrála skupina Ententainer Saxkvintet z umělecké školy v Českém Těšíně, Team Revival a poté formace Xanadu. "Tyto hody bývaly kdysi v Bystřicí tradicí a konají se po dlouhé době. Nejprve jsme oslovili nýdecké myslivce a místní rybáře. Tím se daly do kupy dvě party lidí a výsledkem jsou tyto hody," řekl starosta Bystřice nad Olší Ladislav Olšar. "Snažili jsme se připravit bohatý kulturní program, ač jsme si byli vědomi, že na začátku října nás může potrápit i počasí. Protože se jedná o Svatováclavské hody, chtěli jsme tuto akci uspořádat kolem svátku Václava," doplnil Olšar. Hody v Bystřici nad Olší pak ukončila diskotéka.

Na mysliveckých a rybářských hodech v Bystřici nad Olší nechyběl ani Josef Szlaur z Mysliveckého sdružení Čantoryje Nýdek.
"S myslivostí jsem začínal v roce 1955, kdy jsem udělal zkoušky v Těšíně. Od té doby jsem myslivcem v Nýdku až doposud," prozradil třiasedmdesátiletý Josef Szlaur, podle kterého myslivost obnáší hlavně množství práce. "Pro myslivost člověk musí žít tělem i duší. Navíc myslivost je i finančně náročná, taková nejlevnější kulovnice stojí přes dvacet tisíc korun," prozradil myslivec. Podle něj však myslivosti člověk nejvíce obětuje čas. "Když máte i psa, jste zváni i ostatními sdruženími na jejich hony a to jste pak v lese skoro pořád," doplnil Szlaur. Ale myslivost nejsou jen hony, myslivci se musí o zvěř také starat. "Každý z myslivců má svůj krmelec, který musí zásobit. Musím si nachystat seno nebo maliní a před začátkem zimy krmelec naplnit pro zvěř. Vše musí být hlavně dobře vysušeno, aby zásoby neplesnivěly a vydržely až do jara," vysvětlil Szlaur.
Tento myslivec považuje za svůj největší myslivecký úlovek jelena - dvanácteráka. "Dvanácteráka jsem skolil zhruba v roce 1987 na Čantoryji. Dále jsem pak střelil divočáky, srnce, lišky," vypočetl myslivec. Ten svůj první úlovek zaznamenal hned na druhý den, jak si pořídil kulovnici. "To jsem střelil srnce," upřesnil Szlaur.
Josef Szlaur také prozradil jednu z mysliveckých tradic. "Když někdo něco střelí, sezve ostatní a udělají se játra. To je naše největší lahůdka," uzavřel Szlaur.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.