Přihlásit

Děti dalekohledem vyhlížely orla mořského (Přerovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Očekáváme, že spatříme orla mořského. Na Tovačovsku se během letošního léta už dvakrát ukázal. Také už jsme dnes během čekání na ostatní viděli ledňáčka říčního a volavku bílou, která je specifická svým zbarvením," prozradil první pozorovatelské úlovky organizátor a vedoucí dnešního přírodovědeckého pozorování Jiří Šafránek. Ten spolu s ostatními odhaduje, že by se mohl ukázat i severský druh potáplice a severská kachna hvízdák, ale především doufá v to, že by se exkurzi mohlo podařit zastihnout tah bahňáků.
"Bahňáci jsou druhem ptáků, kteří se živí na odpuštěných rybnících potravou z bahna. Patří mezi ně třeba čejka, kulík, jespák nebo vodouš. Tovačovský Hradecký rybník se už z druhé strany pomalu odpouští, takže bahňáky máme šanci spatřit," dodal Jiří Šafránek.
I přes poměrně velkou zimu a drobný vtíravý deštík se na smluveném místě nakonec sešla poměrně obsáhlá a různorodá skupina lidí, v níž nechyběli jak dospělí, tak i děti. "Po cestě z autobusového nádraží k rybníku už jsme dnes viděli racky, volavky a taky labutě. Nejvíc se těším, že dnes uvidíme roháče nebo orla mořského, ale toho už jsem viděl jednou v Záhlinicích," řekl nadšeně devítiletý Marek Kostura. Přizvukovalimu i jeho kamarádi z Ornitologického kroužku Circus, který má své sídlo v Přerově. "Kroužek nese název Circus podle latinského názvu motáka, ale také proto, že děti dokážou mnohdy ztropit pěkný cirkus," dodala vedoucí ornitologického kroužku Jana Kosturová.
Kvůli sílícímu dešti, který znemožňoval pozorování, musela být exkurze nakonec ukončena dříve. "I přesto se nám podařilo zaznamenat na 34 druhů ptáků. Viděli jsme nejvíce špačků a z nejvzácnějších druhů chřástala kropenatého. Z bahňáků jsme postřehli bekasínu obecnou, jespáka obecného, pisíka obecného a vodouše kropenatého. Orla mořského jsme bohužel nakonec neviděli," řekl závěrem exkurze Jiří Šafránek.




 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.