Přihlásit

Dravci lovili i srnčí zvěř (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Letos mezi ulovenou zvěří nebyla žádná divoká kočka a kupodivu ani jedna kachna," bilancoval současný předseda Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty Petr Zvolánek.

DDT hubilo
I letos byli sokolníci rozděleni do skupina podle dravců a po tři dny se rozjížděli do 30 honiteb na území Královéhradeckého a Pardubického kraje. Sokolnické lovy jsou jen malou částí činnosti Klubu sokolníků, ale v každém případě vyvrcholením sezony. Tak například ročně odchovají 500 mláďat sokolů, rarohů, orlů a dalších ohrožených dravců.
"Z toho zejména sokola a raroha vypouštíme do přírody, protože byli v celé Evropě téměř vyhubeni U sokola bylo jedním z faktorů užívání insekticidu DDT v zemědělství, a u raroha mimo jiné ztráta přirozené potravy, tedy sysla," vysvětlil Zvolánek s tím, že díky odchovu a různým záchranným akcí se daří stavy dravců stabilizovat.
"V roce 1985 nebyl u nás volně v přírodě pozorován žádný pár sokolů a v současnosti víme asi o čtyřiceti. V případě raroha jsou počty nižší a jde asi o 12 párů," upřesnil předseda.

Silnější přežívá
Právě vzhledem k odchovu, kdy někteří dravci snášejí vejce již koncem února, období od října do konce roku je pro sokolníky lovecky nejzajímavějším. "V přírodě silný jedinec přežívá, a to platí i v tomto případě. Zdravý bažant či zajíc odchází kolikrát ze souboje vítězně a to ani nemusí dojít ke kontaktu," dodal sokolník.
Patří tradiční sokolnické lovy k myslivosti?
Diskutujte na:
www.rychnovsky.denik.cz/lovy



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.