Přihlásit

Pytláci uřízli krotkému jelenovi hlavu (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Osmašedesátiletý Jan Wittner je otřesený. "Našel jsem v ohradě tělo bez hlavy. Tuším, o co tu jde," řekl chovatel.
Sedmileté ochočené zvíře mělo totiž šanci stát se republikovým šampionem ve velikosti trofeje. K lidem bylo důvěřivé, přiběhlo na zapískání.
Podle majitele soukromé obory Jana Wittnera musel jelena zabít někdo, kdo si trofejní kus předem vytipoval. "Myslím si, že stopy vedou do Prahy. Před časem jsem k tomu zachytil signály," přemýšlí.
Wittner vybudoval před časem u Rožmberka nad hotelem Studenec oboru o rozloze dvaceti hektarů, kde chová osmnáct jelenů, pětadvacet daňků a muflony. Ochočený jelen byl jeho chloubou, lidé si zvíře fotili. Odborníci si ale přesto myslí, že jej musel někdo v noci na včerejšek zastřelit - policisté už našli kulku.
Ukradené paroží bylo už teď hodnoceno 225 body, přitom letošním vítězem republiky se stala na Hluboké trofej s 262 body. Byla z patnáctiletého jelena, zatímco zabitý kus v Rožmberku byl starý jen sedm let. Měl proto šanci stát se rekordmanem. "Něco podobného jsme tu ještě neměli. Občas se ztratí z pastviny dobytek, krade a zabíjí se kvůli masu," uvedl vedoucí obvodního oddělení policie ve Vyšším Brodě Josef Kovačík.
Jelen vážil kolem dvou set kilo. Podle Kovačíka musí škodu ohodnotit znalec. Dospělé zvíře váží v průměru dvě stě až dvě stě padesát kilogramů, jeho maso má hodnotu kolem tří set korun za kilo. Trofej má ale cenu úplně jinou. Chovatel ji odhaduje nejméně na půl milionu korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.