Přihlásit

V Oseku slavili devadesát let mysliveckého spolku (Nové přerovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před zahájením mše za slunečného počasí předvedli ukázky skladeb z lovecké hudby 18. a 19. století před vchodem do kostela trubači OMS (okresního mysliveckého spolku) Přerov.
Ti účinkují na národních a mezinárodních soutěžích mysliveckých trubačů, koncertech lovecké hudby, hubertských dnech a slavnostech, honech a mysliveckých zkouškách adeptů a loveckých psů.
Ve 14 hodin byla slavnostní Svatohubertská mše zahájena trubači OMS, kteří na mši hráli výběr skladeb z jejich repertoáru za doprovodu pěveckého sboru. K autorům skladeb patří například Josefa Leopolda Koželuha, Ondřej Anton, Albín Mašek a jiní. Jsou to převážně skladby složené k parforsním honům. Trubači OMS Přerov hrají též skladby Antona Rubinsteina, Dampiera, Webera, Rossiniho a jiných skladatelů loveckých znělek a signálů minulosti. Soubor hraje taktéž soudobou českou mysliveckou hudbu Josefa Selementa, Petra Vacka, Tomáše Kirschnera či přerovského autora Otakara Šišky. V repertoáru mají přerovští trubači skladby vlastní, rakouské, německé, polské a francouzské. V kostele díky jeho akustice nádherně zněly z chóru kostela melodie trubačů a zpěvy pěveckého sboru, a tím získala celá událost vysoce slavnostní charakter. I. Svatohubertské mše se účastnili nejen myslivci oseckého spolku, ale také ze sousedních sdružení a samozřejmě i místní a okolní příznivci. Tato akce zahajuje celou řadu dalších akcí, které budou vedeny v duchu oslav 90 let Mysliveckého spolku v Oseku nad Bečvou.
Po skončení bohoslužby zasedli myslivci a hosté k pohoštění mysliveckých specialit a přátelskému posezení v mysliveckém areálu Bosna.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.