Přihlásit

Ne všichni motoristé ohlásí nehodu s divokým prasetem (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplicko
Ze statistiky dopravních nehod, kterou si vedou tepličtí dopravní policisté, vyplývá, že letos došlo k poklesu nehod, které způsobí na silnici zvěř. A nebo to řidiči nehlásí.
"Od 1. 1. do 30. 9. 2008 se stalo v teplickém okrese 44 takových nehod, za stejné období loni to bylo 56 nehod," uvedla na dotaz Deníku Ilona Novotná, mluvčí teplické policie. V živé paměti ještě zůstává nehoda z doby před pěti lety, kdy na silnici z Teplic do Bíliny zahynulo deset divočáků přebíhajících silnici.
"Na místě dopravní nehody s lesní zvěří se postupuje stejně, jako u jiné nehody, s tím, že se nehoda odloží. Postih za takovou nehodu pro řidiče není, vydá se mu potvrzení o události, které pak využije při uplatnění pojistného plnění, to však jde pouze pokud má havarijní pojištění, ze zákonné pojistky toto uplatnit nelze," říká mluvčí policie.
Lesní zvěř není přemnožená, shodují se myslivci.
"Jistě uznáte, že svalování viny na zvěř postrádá logiku, protože je mnoho dalších důvodů, proč by měl řidič přizpůsobit rychlost jízdy tak, aby dokázal včas zareagovat na překážku na vozovce, jak mu ukládá zákon. Místa častější migrace zvěře přes silnici jsou označeny i z iniciativy myslivců dopravní značkou "Pozor zvěř!", která by se měla respektovat," poznamenává Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.
K silnicím je zvěř stále více lákána. Po silnicích se mnohem víc dopravují zemědělské komodity, z každého vozidla náklad uniká a sype se na vozovku, následně zrní, řepka a další lákají zvěř. Tráva v okolí silnic je v zimě potřísněná posypovou solí, což zvěř rovněž láká.
"Zvýšenou migraci zvěře vyvolávají i změny počasí, což je spojeno se změnou ročního období, krom toho zvěř má pravidelnou denní migraci - za rozbřesku a soumraku, kdy odchází za pastvou.
Počet střetů nelze porovnávat s minulými roky, protože v roce 2006 v důsledku vysokého úhynu zvěře během konce zimy byl následně počet střetů nízký.
Dále je třeba si uvědomit, že zprávy o přemnožení zvěře jsou publikovány v době prodeje přípravků proti okusu stromků.
Na silnicích nehyne jenom zvěř, ale mnoho chráněných živočichů včetně rysa a dalších," doplnil ještě myslivec.
Ve specializovaných obchodech jsou k dostání tzv. plašiče zvěře. Zařízení se umístí na vozidlo a při jízdě má jeho zvuk odradit zvěř.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.