Přihlásit

Fenka labradora si podmanila zkoušky (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na 800hektarovou honitbu se vydalo celkem 23 psů. Z toho 17 ohařů a šest psů malých plemen. "Psa, který zkoušky úspěšně absolvuje, může jeho majitel využít k lovu drobné zvěře," vysvětlil ředitel zkoušek Josef Beran jejich důležitost. Dodal, že složení zkoušek je jedna z podmínek chovu loveckých plemen psů.
Samotné disciplíny při zkouškách jsou podle něj přizpůsobeny tak, aby co nejvíce odpovídaly opravdovým lovům drobné zvěře.
O tom, že celodenní zkoušky nejsou procházka růžovou zahradou, se psi několikrát přesvědčili.
"Musí po výstřelu do vody pro vhozenou kachnu a následně ji přinést a předat vůdci, aniž by ztratil kontakt se zvířetem," přiblížil jednu z nich Beran.
"Tím pes prokáže, že postřelenou zvěř dokáže najít," doplnil. "Tento pes splnil úkol bez problémů," sdělil potěšující verdikt jeden z
rozhodčích majitelce labradorského retrievera Radce Ulmanové, která přijela v sobotu do
Rohozné až z Brna.
Se svojí Awendy Belle Moravia může být nadmíru spokojená. Své soupeře v kategorii malých plemen fenka porazila, a obsadila proto celkové první místo. Rozhodčí se shodli, že popravu. Ocenili zejména její připravenost na
výše zmíněné zkoušky.
Podobné výroky ale neslyšeli od rozhodčích všichni majitelé čtyřnohých miláčků. V kategorii velkých plemen neobstáli tři a u malých plemen si zkoušku bude muset příští rok zopakovat jeden majitel psa.

***

Vítězové v kategorii Velká plemena: 1. Car Malč - výmarský ohař krátkosrstý, vůdce - Lenka Šmídová, Radostovice. 2. Bryta z Vlčetinských Rybníček - český fousek, vůdce - Jana Zaňáková, Vlčetih 3. Argo ze Štěpánková chovu - český fousek, vůdce - Josef Musil, Zarybník.
Malá plemena: 1. Awendy Belle Moravia - Labrador retriever, vůdce - Mgr. Radka Ulmanová, Brno. 2. Finn Brown Aknel Top - Fiat Coated Retriever, vůdce - Radim Kraus, Praha. 3. Dřina Boy Pepinos -Labrador retriever, vůdce - Ing. Jarmila Pokorná, Brno.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.