Přihlásit

Na Brodsku řádil pytlák, skolil čtyři srny (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uherský Brod
Čtyři mrtvé srny má na svědomí pytlák, který zvěř skolil ze středy na čtvrtek v uherskobrodském revíru, konkrétně v části Újezd u Luhačovic.
"Můžeme potvrdit, že dosud neznámý pachatel tam ulovil čtyři kusy srnčí zvěře, které vyvrhl, a maso pak odcizil," informoval o řádění pytláka uherskohradišťský policejní mluvčí Jaroslav Krejčíř.
Po střelci na místě zůstaly pouze vnitřnosti zabité zvěře. Myslivcům ze sdružení Podhájí-Újezd u Luhačovic nadělal "černý lovec" škodu za šest tisíc korun. Za pytláctví mu v současné době hrozí až dvouleté vězení.
Pytláctví na Slovácku je podle policejních statistik v posledních letech na ústupu. Letos strážci zákona šetří teprve první případ tohoto trestného činu. Za loňský rok jsou v policejní statistikách zaznamenány případy dva. Ty se však týkaly nedovoleného lovu ryb. Policisté za poslední roky u nedovoleného lovu nezaznamenali v uherskohradišťském okrese ani případy, kdy by pytlák použil v jiných regionech oblíbenou kuš nebo luk. Podle policejního mluvčího polovinu z pytláků v lesích tvoří sami myslivci. Skutečnost, že pytláctví ubývá, potvrdil také jednatel mysliveckého sdružení Ploština-Bílovice Štěpán Kodrla. "Myslím si, že od té doby, co byli zavedeni laičtí prohlížitelé zvěřiny a spolkům bylo umožněno prodávat jimi zkontrolované maso napřímo, se organizovaným pytlákům jejich snažení nevyplácí. Navíc si dnes již nikdo nedovolí na hospodu vyvěsit ceduli zvěřinové hody a mít neprověřené maso," poznamenal Kodrla s tím, že se však stále najdou takzvaní pytláci z přesvědčení, kteří neloví pro zisk.
"Proto si myslivci své revíry dobře hlídají, navíc pokud není pytlák přistižen přímo při činu, je opravdu velmi těžké mu skutek dokázat," postěžoval si Kodrla.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.