Přihlásit

Už troubějí: Jelení harém (Magazín Mladé fronty DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je to opravdu královská zvěř a je obrovský zážitek pozorovat jeleny v říji, říká fotograf Michal Růžička, který v jihočeských oborách fotil skoro dva měsíce. Lesní zvěř fotografuje jako svůj dlouhodobý projekt, sám se také o jednu oboru stará. "Fotím brzo ráno a pak večer, kdy jsou jeleni nejaktivnější. Ve volné přírodě je běžný návštěvník lesa potká jen sotva," dodává. Na jeleny číhá skryt mezi stromy, hlavní prý je dávat si pozor na vítr, aby ho jeleni s citlivým čichem nezvětřili.
Zkušený myslivec už na dálku rozezná podle výšky či intenzity troubení, jestli je jelen starý, nebo mladý, jestli má své laně a střeží si je, nebo naopak vábí laně cizí. Vedoucí jeleni, úspěšní samci, mají své laní harémy. Někdy mají laně tři, jindy i deset a ostražitě je hlídají.
Na jejich samice totiž usilovně dorážejí naopak jeleni - mysliveckou hantýrkou zvaní - ministranti. Snaží se úspěšnějším samcům nějakou tu partnerku odloudit. "A laně se svého velkého jelena nijak nedrží, když nedává pozor, klidně mu utečou i za slabším jedincem," říká zkušený myslivec Roman Urbanec, ředitel jihočeské lesnicko-zemědělské společnosti Agrowald. Silnější jeleni, kteří svůj harém nemají, nečekají, až se nad nimi smiluje sousedovic laňka, ale rovnou vyzvou "majitele" na souboj. Když ho jelen přepere, odvede mu často i celé stádo. Stává se také, že silný jelen, vůdce, je po pár dnech říje láskou tak vysílen, že vyklidí pole a nechá své laně rivalům.
Když laně na podzim zabřeznou, v červnu se narodí koloušci. Už po třech letech začíná životní koloběh nanovo. Mladí samečkové vábí své první laně.

ZÁŘIJOVÁ ŘÍJE
Jeleni jsou velmi plachá zvěř. Ve volné přírodě je hned tak lidské oko nespatří. A chtít je lovit? Nejsnáze v říji. Jakmile jeleny zaplaví hormony říji hor - romantičtěji řečeno, když je zaslepí láska - jsou méně ostražití a dají se navábit.
A nachytají se na vlastní zbraně. Lovci je vábí troubením. Na volské rohy, cylindry z petrolejek i moderní umělohmotné nástroje. Jeleni se však rozhodně nesmějí střílet jen tak. "Lov je přísně regulovaný, existují plány lovu, které schvaluje státní správa," zdůrazňuje Roman Urbanec. "Naše legislativa je i na světové poměry promyšlená, vychází z dlouhodobé historie. Jelen je naše původní zvíře, máme s ním zkušenosti. První obory vznikaly za Josefa II."
V Česku jsou desítky obor, ale jeleni žijí stále i ve volné přírodě. Daří se jim, když mají prostor a klid.
A kdy vlastně ta říje je? Je to stejné jako s Velkou říjnovou socialistickou revolucí, která se ve skutečnosti odehrála v listopadu. Říje totiž neprobíhá v říjnu, ale hlavně v září. Vrcholí na svatého Václava. Hlavní roli však kromě hormonů hraje počasí. Ideální jsou noční mrazíky a přes den slunné babí léto. Když se jeleni zvnějšku přes noc ochlazují, stimuluje to jejich organismus k větší produkci hormonů. Jsou pak aktivnější.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.