Přihlásit

Skanzen hostil nejpočetnější soukromou sbírku trofejí (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Očím návštěvníků se na tři týdny otevřela jedna z nejpočetnějších českých soukromých sbírek co do počtu druhů parohaté zvěře. Trofejemi se ve svém někdejším bydlišti prezentoval šestapadesátiletý Jaroslav Šmíd s manželkou Jarmilou. "Vloni na podzim jsem ve skanzenu představil poprvé veřejnosti třiašedesát trofejí dvaapadesáti druhů dutorohých zvířat z celého světa, kromě Austrálie. Jde o největší soukromou sbírku svého druhu v Česku, která je už víc než rok k vidění na loveckém zámku v Chropyni," pochlubil se modranský patriot. Lásku k myslivosti a přírodě mu od dětství vštěpoval jeho děda František Šmíd, bývalý starosta Modré. "Když mi byly čtyři roky, pořídil mi děda mysliveckou uniformu, které jsem brzy odrostl a na myslivost jaksi pozapomněl. Ačkoliv nejsem myslivec a zvěř nestřílím, začal jsem před pěti lety nakupovat trofeje dutorohých zvířat, později parohaté zvěře. Nejprve jsem objížděl obchody, které je prodávaly, později jsem začal s nákupem trofejí přes internet,"říkáŠmíd.
Sběratelství trofejí je pro něj nejen využitím volného času. "Cílem výstavy, která 24. října po třech týdnech skončila, bylo ukázat myslivcům a veřejnosti nejen trofeje parohaté zvěře, která žije v naší přírodě a v zemích mimoevropských kontinentů, ale i rozšířit znalostiotéto zvířeně. Věřím, že lidem po zhlédnutí té letošní i loňské výstavy již nebudou cizí názvy jelenů muntžak,sambar, axis, wapiti či milu, stejně jako dutorohé antilopy trpasličí, kudu velkého či kudu bonka," míní Šmíd, jenž je civilním zaměstnáníminspektorministerstva obrany státního a technickéhodozorunatlakovázařízení. Navýstavě ukázaliŠmídovi vzácné podložky pod trofeje srnců, daňků, jelenů, losů a sobů, které ve druhé polovině 19. století vytvořili řezbářští mistři. Sbírka trofejí by podle Šmída měla být v příštím roce vystavena na Buchlově. "Z Modré zamíří trofeje paroháčů do našeho bytu. Polovinu z nich musím zrestaurovat a ke všem exponátům udělat náležité popisky, aby se návštěvníci příští výstavy o té či oné zvěři dozvěděli něco zajímavého," osvětluje Šmíd. Sběratelství trofejí je prý koníček náročný na čas i na finance. Třeba trofej dutorohé zvěře přijde na čtyři, ale i sedmnáct tisíckorun.
"Poměrně snadno jsem se v roce 2003 dostal k prvním exponátům mé sbírky trofejí. Preparaci jsem si poprvé vyzkoušel na lebkách beranů a kozy od Lanšperků z Boršic, teprve pak přišla na řadu trofej muflona. Sbírku jsem pak začal rozšiřovat o vzácné exempláře trofejí z různých zemí,"dodáváŠmíd.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.