Přihlásit

K chalupám se stahují lišky (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Už několikrát jsme sbírali rozházené odpadky po celé zahradě. Nám liška chodí do popelnice, ale kamarádce dokonce snědla maso, které nechala na balkoně," řekla Lenka Novotná, která má chalupu v Petříkově. Majitelce penzionu Haně Skoupilové zase liška vyjídala z misky psí granule. V jiných staveních roztrhala polstrování zahradního posezení, odnáší do lesa boty.
"Když je stav nouze a živí dospívající mláďata, ztratí liška svoji přirozenou plachost a klidně jde až k lidem," vysvětlil myslivec Jiří Kročák z Petříkova. "Zrovna před pár dny nám seděla u dveří a ani ji nenapadlo, aby přede mnou utekla. Jen popoběhla k plotu, seděla tam a koukala na mě."
Lenka Novotná má dvouletou dceru a kvůli lišce se obává o její zdraví. "Na veterinární správě mě ujistili, že vztekliny se bát nemusíme a poradili mi, abych se domluvila s nějakým myslivcem, ať lišku zastřelí," dodala Novotná.
"Dvakrát ročně provádíme vakcinaci lišek proti vzteklině a díky ní se u nás tato nemoc již několik let nevyskytuje," potvrdil Jiří Zubal z Krajské veterinární správy v Olomouci. Právě vakcinace proti vzteklině je podle myslivců jedním z důvodů, proč lišek tolik přibylo. "Neohrožuje je nemoc a nemají tady přirozeného nepřítele, takže je jich moc. A když není v lese dost jídla pro všechny, jdou k lidem," vysvětluje Kročák.
Liška patří ke zvířatům, které se smí lovit bez omezení. V honitbách na Jesenicku žije v posledních letech zhruba kolem tisícovky těchto psovitých šelem. Přibližně polovinu z nich myslivci každý rok uloví. "Letos se ulovilo 416 kusů, o rok dříve pět set a v roce 2006 něco málo přes šest set lišek," vyčíslil Martin Řeha ze Státní správy myslivosti v Jeseníku.
S případy, kdy liška obtěžuje obyvatele vesnic, se již setkal. "Naposledy v Bukovicích. Liška si tam zvykla chodit na hřbitov, takže ji museli nechat zastřelit. A před pár lety si stěžovali chataři z Rejvízu," vzpomněl Řeha.
Také myslivec Jiří Kročák má se škodnou zkušenost. Jeho sousedce v nedaleké Lipové dávila liška slepice. "Dřív jsem lišky nelovil, ale sousedka si stěžovala, tak jsem jí pomohl a lišku zastřelil," řekl Kročák. Nevylučuje, že si počíhá i na tu v Petříkově. "Ulovit lišku není až tak těžké, stačí položit návnadu a vyčkat," dodal Kročák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.