Přihlásit

Jak předci na Karlovarsku slavili "dušičkový" čas (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Listopad byl plný oslav
O Dušičkách lidé navštěvovali hroby svých zemřelých blízkých. Hroby se vždy zdobily květinami, věnci a byly na nich zapalovány svíčky, dříve i větší světla. Na hroby dětí se dávaly papírové polštářky, aby se dětem "dobře leželo". Aby nebyl rušen klid mrtvých, nemělo se 2. listopadu pracovat a podnikat dlouhé cesty. Pozdě večer a v noci lidé jen neradi chodili ven. Vyhýbali se kostelu a hřbitovu, neboť v tu dobu prý duchové sloužili mši.
Třetího listopadu byl oslavován patron myslivců sv. Hubert. Byl též považován za ochránce proti vzteklině. Velké hubertovské oslavy myslivců se konaly v Odeři. V Radošově onoho dne pořádali lovci hon na srnčí zvěř.
Na sv. Martina, to je 11. listopadu, se dříve všude pojídala husí pečínka. Krmné husy byly v ten čas nejlepší.
Na sv. Cecílii, 22. listopadu, se po celém kraji konaly oslavy hudebních sdružení, neboť sv. Cecílie byla patronkou hudebníků. Ve městech i na vsích se koncertovalo, tančilo a smálo žertovným přednáškám na téma hudba a hudebníci.
Taneční zábavy končily 25. listopadu o sv. Kateřině. Až zhruba do roku l900 byl zákaz tance po tomto datu víceméně dodržován. Říkalo se, že kdo tančí po sv. Kateřině, dostane křivé nohy.

Přástky sdružovaly lidi
Na Kateřinu nebo o několik dní později v čase adventu začínaly na vsích přástky neboli předení lnu. Trvaly až do masopustu. Přástky zanikly v kraji mezi Chebem a Karlovými Vary na sklonku l9. století. Jako desítky jiných zvyků, tradic a obyčejů ustoupily rozvoji techniky a industrializaci.
Večer po skončení všech domácích prací se ženy a dívky scházely v předem určené chalupě a spřádaly na kolovratech len. Přástkové domy se střídaly vesměs po třech dnech. Přástky trvaly od sedmi do deseti hodin večer. Kromě pilné společné práce přinášely i oblíbené zábavy dlouhých zimních večerů. Zpívaly se písničky, vyprávěly strašidelné historky, pověsti, pohádky a také se hrály rozličné hry.
Vedle přástek se někde ženy scházely i na draní peří. Na Chebsku ženy sedávaly v kruhu kolem otevřeného ohniště na roštu, dým odváděl speciální kouřovod tvaru trychtýře. Děti seděly na lavici podél zdi, občas zašli i mládenci a labužnicky pokuřovali z dýmek. Jako pohoštění se podávala vařená červená řepa se solí a chlebem i se sladkou červenou šťávou. Večer končíval písničkou, ba i tancem.
Nejpozději o přástkách se obydlí muselo zajistit proti zimě. Chatrné stěny chléva byly obloženy mechem, slámou, rákosem či obity prkny. Podobně se zateplovaly i dveře domu. Hospodář také připravil "zimní okna", to jest zavěsil vnitřní okna, parapety vystlal mechem, na který hospodyně naskládala jablka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.