Přihlásit

Mladí ochránci se v zimě postarají o krmelec (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když přišel Radek Svatoš, člen Mysliveckého sdružení Řetůvka Lipovec, s nápadem, že by myslivcům mohli pomoci mladí ochránci přírody, nastalo mezi jeho kolegy zděšení. Vztahy mezi těmito skupinami, které by přitom k přírodě měly mít obě velice blízko, jsou často jen o vzájemném "brblání". Proto se Radek Svatoš a Věra Malátková, předsedkyně ČSOP Podorlicko, rozhodli dokázat, že to jde i jinak.
"Snažíme se dělat praktickou ochranu přírody, proto jsme se rozhodli, že myslivcům pomůžeme. Skamarádili jsme se s myslivci z Řetůvky. Úspěšná byla akce, kdy jsme jim pomáhali na jaře vyhánět srnčí z jetele před sekáním," vzpomíná na začátek zajímavé spolupráce Malátková. Svatoš si pochvalovat, že spolupráce měla skutečně efekt, protože v dané lokalitě nebyl posekán ani jeden kus srnčí zvěře.
Na zimu myslivci s ochránci naplánovali další zajímavou aktivitu, dvě skupiny mladých ochránců přírody, Puštíci a Freoni, se budou starat o krmelec. "Nechali jsme jim krmelec mezi Přívratem a Dlouhou Třebovou. Mají připravené jak objemové krmivo, tak jádro i sůl," upřesnil Svatoš. Sdružení, jež má24 členů, se na svém území stará asi o 25 krmelců. A jak se na novou činnost připravují ochránci? "Nyní půjde o dokrmování jednou týdně, až napadne sníh, budou děti chodit po dvojicích nebo trojicích po celé zimní období dvakrát týdně," naznačila Malátková.
"Budu se snažit spolupráci i nadále rozšiřovat, protože chci, aby mladí věděli, že tu nejsme jen od toho, abychom stříleli, ale že se o zvěř opravdu staráme a že střílení je až to poslední, že se střílí jen nemocné nebo staré kusy," uzavřel Radek Svatoš.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.