Přihlásit

Jaroslav Palas: Jiná koalice než od středu doleva by byla zrada na voličích (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* * Pane budoucí hejtmane Moravskoslezského kraje, jaké reakce vyvolalo rozhodnutí, že uzavřete koalici s KSČM?

Pokud máte na mysli členskou základnu v kraji, jsme v poměrně velké shodě v tom, že koalice od středu doleva je výsledek toho, co jsme lidem slibovali. Nezaznamenal jsem odmítavé nebo kritické hlasy k tomu, co se událo. Tomuto postupu předcházela rozhodnutí krajského výkonného výboru ČSSD a klubu zastupitelů, takže tam nevidím problém.

* * Nevytýkají vám pakt s komunisty voliči?

Názory voličů, které jsme slyšeli během předvolebních mítinků - a těch jsme v kraji měli 160 - ukázaly, že lidé si nepřáli koalici s ODS. Přáli si, aby se levice semkla, spojila. Já osobně bych pokládal jinou koalici než od středu doleva za zradu na voličích. Pokud se v některých krajích jedná o koalicích s ODS, pak tomu málo rozumím, protože názory mezi lidmi skutečně byly takové, že nechtěli, aby sociální demokracie s ODS spolupracovala.

* * Takže žádná ostřejší či dokonce výhrůžná zpráva na mobil nebo mailem kvůli tomu, že sestavujete krajskou vládu s komunisty, vám nepřišla?

Vůbec ne. Setkal jsem se s poměrně kladnou odezvou, jak běžných lidí, tak straníků.

* * Ale přece ani názor klubu zastupitelů nebyl jednotný.

Řekl bych, že byl v podstatě jednotný. Pouze primátor Ostravy Petr Kajnar zastával názor, že je možné jít do koalice s ODS, ale to je názor ojedinělý a pan Kajnar vzal na vědomí rozhodnutí většiny.

* * Čím argumentoval?

Svými zkušenostmi z magistrátu, kde taková koalice funguje. Tam to byl určitý sňatek z rozumu, kdy na kraji byla reprezentace ODS a v centrální vládě je reprezentace ODS, to znamená, že financování některých projektů, které se týkají města Ostravy, bylo z tohoto pohledu snazší.

* * Nemáte obavy, že pro kraj bude právě proto přístup k financím problematičtější?

Určitě ne. Tok financí je dán rozpočtovým určením daní, některé finanční prostředky krajským úřadem pouze protečou. Peníze sem prostě jdou, ať je vláda jakákoli.

* * Ale přece jen třeba peníze na dopravní infrastrukturu...

Tak samozřejmě. Tyto finanční prostředky jsou navázány na Státní fond dopravní infrastruktury. A byly pokráceny ještě v době, kdy kraji vládla reprezentace ODS. Mě osobně mrzí, že Evžen Tošenovský nezabránil tomu, aby byly kráceny. Je pravda, že vláda přijala usnesení, že tyto finanční prostředky by se měly do budoucna vrátit, a to z peněz, které se utrží v rámci privatizace státního majetku. Nicméně jsou to zatím stále ještě virtuální peníze.

* * Nebylo tedy pro vás výhodnější uzavřít koalici s KDU-ČSL, abyste měli otevřené dveře aspoň k lidoveckým ministrům?

My jsme přece lidovcům nabízeli spolupráci. Opakovaně jsme jim nabízeli účast v trojkoalici. Ale oni to odmítli. Jejich představa byla taková, že by s námi uzavřeli dvojkoalici. Ta by ale byla příliš křehká a podle mne do budoucna nefunkční.

* * Lidovci ale tvrdí, že dosavadní koalice ODS a KDU-ČSL po celé čtyři roky dobře fungovala, i když měla 37 mandátů z 65. Kdybyste uzavřeli koalici s lidovci, měla by pouze o jeden mandát méně.

Máme informace, že ta jejich pětka zastupitelů není úplně jednotná. A krajské zastupitelstvo funguje jinak než parlament. Musí být vždy nadpoloviční většina a nemocnost nebo jiný důvod neúčasti při hlasování by znamenala neprohlasování materiálu. Mít koalici, která představuje převis tří hlasů, je prostě riskantní záležitost. Jsem přesvědčen, že lidovci udělali chybu, že nechtějí do trojkoalice jít, protože tím, že se nebudou podílet na krajské vládě, nebudou vidět.

* * Pokud jde o program, byli lidovci ochotni akceptovat vaše priority?

My jsme lidem slíbili naprosto srozumitelně v zásadě čtyři věci. Že nechceme a budeme bránit privatizaci fakultní nemocnice, že budeme bránit a zastavíme privatizaci krajských nemocnic, že budeme bránit privatizaci regionálních zdravotních pojišťoven. Také jsme slíbili, že pokud vyhrajeme krajské volby, zrušíme poplatky v krajských nemocnicích. Bylo pro mne až dojemné, jak při úvodních jednáních všechny politické strany, včetně ODS, souhlasily s tím, že se jsou schopny s takovouto programovou prioritou shodnout. Z toho mi vyplynulo, že některým lidem nezáleží na jejich stranickém programu, ale spíše jim jde o koryta.

* * Jakým způsobem bude kraj poplatky za pacienty hradit?

Samozřejmě, než k tomu přistoupíme, projednáme to s antimonopolním úřadem (ÚOHS), abychom vše provedli v souladu se zákonem. Ta administrativa je poměrně jednoduchá. Krajské nemocnice dostanou určitou zálohu finančních prostředků, které budou zúčtovávat proti ošetřeným pacientům. Krajské nemocnice nejsou podnikatelským subjektem, podle názoru právníků - ten rozklad máme - se nejedná o veřejnou podporu. Stejně si ale ještě budeme muset vysvětlit s ÚHOS, jak postupovat, a tu cestu určitě najdeme. Navíc ČSSD proklamuje, že pokud vyhraje parlamentní volby, přijme takové zákony, aby poplatky kompletně zrušila u všech zdravotnických zařízení.

* * Pokud ale bude kraj hradit za pacienty poplatky v krajských nemocnicích, vytvoří nerovné konkurenční prostředí. Krajské nemocnice přetáhnou pacienty soukromých zařízení, kde lidé poplatky platit musejí.

Nemocnice ve Vrchlabí od pacientů nevybírá, a je soukromá. Poplatky ve zdravotnictví pokládám za nemorální záležitost, neobhajitelnou. Mne dráždí to, že ODS říká, že prohráli krajské volby proto, že špatně svou politiku vysvětlovali lidem. Ale špatná politika se nedá vysvětlit. Chcete občanovi vysvětlit to, že jde s receptem do lékárny pro mast na ekzém v hodnotě 18 korun a je přitom povinen dát lékárníkovi k tomu třicet korun? To prostě nevysvětlíte. Jsou to věci neobhajitelné a podle mne je třeba je zrušit. V systému zdravotního pojištění je čtyřicet miliard korun navíc. To znamená, že je také na nás, abychom jednali se zdravotními pojišťovnami, aby tyto finanční prostředky uvolnily směrem k zdravotnickým zařízením.

* * Kolik bude hrazení poplatků za pacienty Moravskoslezský kraj stát?

Poplatky v krajských nemocnicích činí 51 miliónů korun ročně, což nejsou významné prostředky v rozpočtu kraje. Kdyby kraj hradil i poplatky za stravu během hospitalizace, bylo by to kolem sto miliónů.

* * Někde je ale vzít musíte.

Peníze můžeme ušetřit například z prostředků, které se dávají na rozlétávání linek z mošnovského letiště.

* * Kdy tento slib voličům splníte?

V této chvíli nedokáži říci, v jakém časovém horizontu se nám to podaří. Rádi bychom, kdyby to bylo od 1. ledna 2009, pokud to ovšem administrativně zvládneme, protože do konce roku zbývá jeden a půl měsíce. Každopádně to bude jedna z prvních věcí, na které začneme pracovat.

* * Vraťme se k povolebnímu vyjednávání. Neuvažovali jste o variantě jednobarevné menšinové krajské vlády s tichou podporou komunistů?

Myslím, že menšinová vláda s podporou komunistů nebo podporou kohokoli je problematická. Jsem přesvědčen o tom, že výhodnější je transparentní koalice s podepsanou koaliční smlouvou. Koalice, která je podložena účastí v radě, kdy koaliční partner dostává také posty náměstků, takže má plnou zodpovědnost za chod kraje, za chod úřadu, je výhodnější a stabilnější.

* * Jak vnímáte vyjednávání koalic v jiných krajích?

Nelíbí se mi handrkování o koryta. Myslím si, že by Lidový dům měl situaci v některých krajích vyhodnotit a zasáhnout. To, co se odehrává v Ústeckém kraji, pokládám za skandální záležitost, jsem přesvědčen, že v tomto kraji jde o koryta, a nikoli o program.

* * Měl by se tedy v Ústeckém kraji podle vás stát hejtmanem tamní nejúspěšnější kandidát soc. dem. Jaroslav Foldyna?

Jestliže někdo nominuje lídra a ten lídr vyhraje volby, a jestli někdo chce nějakým způsobem, machinacemi, tuto situaci změnit, tak znovu říkám - pokládám to za skandální záležitost.

* * Myslíte, že vedení ČSSD zasáhne?

Rozhodně by mělo.

* * Jaké jsou v současné době vaše vztahy s Jiřím Paroubkem?

Musím říci, že velmi korektní. Jsme oba o dva roky starší, celou řadu věcí jsme si vysvětlili. Jiřího Paroubka pokládám za jednoho z lidí, kteří pozvedli sociální demokracii.

* * Mohla by podle vás spolupráce soc. dem. s KSČM být i modelem pro vládu na centrální úrovni? Ať již přímo s účastí komunistů ve vládě, nebo jejich tichou podporou?

Sociální demokracie přijala v minulosti tzv. bohumínské usnesení, to je platné a říká, že by sociální demokracie na centrální úrovni neměla spolupracovat s KSČM. Je to věc dalšího vývoje. V této chvíli nejsem schopen říci, jestli dojde k takové situaci, že třeba bude nezbytné, aby se taková vláda vytvořila.

* * Nemělo by být bohumínské usnesení zrušeno?

To je otázka poměrně složitá. Já jsem kdysi spoluzakládal Levý blok, který si vytkl za cíl, aby se KSČM transformovala do moderní levicové strany. Uvnitř KSČM proběhlo referendum, které rozhodlo o tom, že ta strana má zůstat na pozicích, na kterých je. Tam za posledních dvacet let nedošlo k výraznějšímu posunu. V této chvíli je bohumínské usnesení v platnosti. Já jsem přesvědčen, že KSČM jednou bude stranou, která bude mít problém dostat se do parlamentu. Jednak její členská základna stárne a jednak volební výsledky, ať v krajích, nebo na centrální úrovni, ukazují, že získává stále méně mandátů.

* * Když se KSČM příliš nezměnila, proč jste ji vzali do koalice?

Je to levicová strana, která v oblasti sociální, v oblasti zdravotnictví, v některých pohledech na životní prostředí má stejný nebo podobný názor jako sociální demokracie. Jsem přesvědčen, že máme shodné prvky v rámci programu, takže je možné s nimi realizovat volební program. Nevidím důvod, proč bychom nemohli spolupracovat v rámci kraje.

* * Víte už, co obnáší chod krajského úřadu?

Určitě ano. Seznámil jsem se se strukturou krajského úřadu. Jsem přesvědčen, že jednotlivé sekce úřadu jsou kvalitně obsazeny, za osm let se pracovníci úřadu stali profesionálními úředníky, a v zásadě si nemyslím, že by mělo dojít k nějakým problémům tím, že se změní krajská vláda z pravicové na levicovou.

* * Co říkáte kompetencím krajů?

Kompetence krajů jsou dostatečné, takže by se neměly rozšiřovat.

* * Dosud kraj měl poměrně úzkou spolupráci s podnikatelskou sférou, s investory. Hovořil jste s nimi?

Nemyslím si, že změnou krajské vlády zprava doleva spolupráce a komunikace s podnikatelskou sférou skončí. Bude pokračovat dále, kraj je tady mimo jiné i pro ně. Už v době před volbami jsem se sešel s předsedou Krajské hospodářské komory panem Pavlem Bartošem a shodli jsme se na tom, že budeme komunikovat, budeme společně řešit problémy podnikatelské sféry tady v regionu.

* * Ekonomika zpomaluje, podniky se dostávají do problémů, takže to snadné nebude.

Když v jedné televizní debatě Evžen Tošenovský hodnotil výsledky Moravskoslezského kraje a zásluhy krajské reprezentace na těchto výsledcích, tak jsem mu řekl, že kraji se vedlo dobře ne proto, že by krajská reprezentace pod vedením ODS dobře pracovala, ale proto, že se dobře dařilo této zemi. Ekonomická situace se zřejmě bude zhoršovat, o to důležitější bude komunikace krajské reprezentace a centrální vlády. Já se neobávám toho, že bychom s vládou nedokázali komunikovat.

* * Jaký je váš vztah s premiérem Topolánkem?

Mirka Topolánka znám z doby, kdy byl senátorem a já poslancem a členem vlády, náš vztah je dán tou dobou. Ten vztah bych však nepřeceňoval, protože není nějaký blízký. Ale známe se. Jsem přesvědčen, že s Mirkem Topolánkem jsem schopen komunikovat, jsem schopen ho oslovit s problémy, které jsou na severní Moravě, a jsem přesvědčen, že on je také člověk, který dokáže naslouchat hejtmanům, byť jsou z jiného politického spektra.

* * Myslíte si, že se udrží v pozici premiéra?

To je samozřejmě věc jejich kongresu. Já se domnívám, že určité šance má.

* * Fandíte Topolánkovi, který je z Moravskoslezského kraje, nebo Pavlu Bémovi z Prahy?

Já fandím samozřejmě své vlastní straně, a ODS přeji co nejhorší volební výsledky v příštích volbách.

* * Jenomže ODS před volbami nepochybně vyrukuje s varováním před návratem starých časů a jako argument jí poslouží krajské sňatky soc. dem. s komunisty.

Dvacet let po sametové revoluci strašit lidi komunisty není, myslím, úplně na místě. To je jedna věc. A jak už jsem řekl, když se podíváte na statistiky, KSČM ztrácí ve větších městech, v krajských volbách, v parlamentních volbách, takže je otázkou času, kdy se stane stranou minoritní. Strašit lidi v této zemi novým nástupem komunismu je samozřejmě možné v rámci předvolební kampaně. Já jsem ale přesvědčen, že lidé se tím zastrašit nenechají. Když jsme dělali volební kampaň, říkali nám, že jim nevadí účast KSČM v krajské vládě, ba naopak, že by jim vadila účast ODS. Analýzy volebního výsledku se zpracovávají. Z komunikace s lidmi před volbami ale víme, že nás volili i lidé, kteří dříve volili ODS, KDU-ČSL. Zdůvodnili to tím, že dnešní reprezentace těchto stran, především ODS, se chová arogantně, že politika, kterou uplatňuje, není politikou pro prostého občana. Dopady té politiky zakusili na svých bedrech až v poslední době a jako by prozřeli.

* * Co jste dělal od doby, kdy jste opustil křeslo ministra zemědělství?

Byly to docela příjemné tři roky, když mi tolik nezvonily telefony. Část svého času jsem věnoval Českomoravské myslivecké jednotě a pojišťovně Halali, část některým potravinářským firmám, které potřebovaly hájit své zájmy v Bulharsku, protože jsem pět let v Bulharsku působil a mám tam, řekněme, poměrně dobré renomé. Byl jsem členem krajského výkonného výboru ČSSD, pohyboval jsem se mezi krajským a okresním výborem a základní organizací. Nabídka, abych kandidoval, byla pro mne výzvou. Jednak mi vadilo, že politika, kterou začala aplikovat ODS, dopadá na lidi. To byl jeden motiv. Pak také celá řada sociálních demokratů tvrdila, že Evžen Tošenovský je neporazitelný, tak jsem si říkal, proč to nezkusit.

* * Jak naložíte se svými podnikatelskými aktivitami, abyste se, až usednete do křesla hejtmana, nedostal do střetu zájmů?

Pokud jde o pojišťovnu Halali, kde jsem předsedou představenstva, v současné době zjišťuji, jestli jde o střet zájmů, ale s největší pravděpodobností z postu předsedy odstoupím. Co se týká předsedy Českomoravské myslivecké jednoty, tam o střet zájmů nejde, to je občanské sdružení.

* * A poradenství potravinářským firmám? To děláte na živnostenský list?

Ano, a to přeruším.

Mne dráždí to, že ODS říká, že prohráli krajské volby proto, že špatně svou politiku vysvětlovali lidem. Ale špatná politika se nedá vysvětlit.



 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.