Přihlásit

O víkendu bylo v regionu čtyřicet honů (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonínsko
Zvěří hýří lovům listopad, hoj, Diano, lze se radovat. Tak zní myslivecká pranostika na listopad a právě myslivci se nyní skutečně radují. Zvěře je dostatek a myslivecká sezona je v plném proudu. O víkendu bylo na Hodonínsku zhruba čtyřicet honů. Lidé, kteří se chystají do lesa, by si ale měli dávat pozor. Chránit by měli i svého psa.
"Pokud lidé uvidí myslivce, není od věci za nimi zajít a zeptat se, kam jdou, aby se jim vyhnuli. I když jim myslivci nemohou v době lovu zakázat vstup do honitby, měli by jejich upozornění respektovat. Když je totiž leč v plném proudu, lovci jdou asi padesát metrů od sebe a v terénu se vidí občas, mohlo by se stát neštěstí," varovala Petra Kotásková, mluvčí hodonínské radnice, kam myslivci musí hony dopředu hlásit. Návštěvníci lesa by měli chránit i své psy. Jak mluvčí upozornila, je dobré vědět, že pes se nesmí vzdálit z vlivu svého pána. Pokud zvíře pytlačí, mohla by jej myslivecká stráž zastřelit.
"Například u jezevčíka, který je dlouhosrstý a má barvu lišky, by se to mohlo lehce stát," přiblížila. Proto lidem doporučuje, aby psům pořídili výstražné vesty či reflexní pásky na krk .
V těchto dnech si myslivci chystají mušku hlavně na bažanty a zajíce. Lov kačen a hus začal už v létě. Od srpna se také dají střílet divoká prasata. "V hodonínském okrese už jich máme ulovených osm set. V plánu máme kolem tisícovky i více, protože prasata jsou přemnožená," spočítal předseda Okresního mysliveckého spolku Hodonín Radovan Mančík. Podle něj mají stále myslivci problém s odstřelem bachyň.
"I pro ně je těžké bachyně zabít a pak i jejich mladé," vysvětlil.
Dostatek má být v lesích i zajíců a snad i daňků, kteří se vyskytují v okolí Radějova či Strážnice. Spárkatou zvěř už myslivci loví od léta.
"V plánu máme asi sto padesát kusů jelení zvěře za rok," doplnil Mančík.
Kromě myslivců se nyní do lesů vydávají i policisté a namátkově kontrolují lovcům doklady a jestli se neposilnili alkoholem.
"Dříve jsme se setkávali se zbytkovým alkoholem, v poslední době je to spíš výjimka. Myslivci jsou zodpovědnější a už si dávají pozor," informoval mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník. Ani myslivecký předseda Mančík nemá zatím žádné zprávy o prohřešcích myslivců.
"Je to jako u řidičů. Jsou takoví, kteří si troufnou napít, a přesto sednou do auta, a pak jsou i řidiči, kteří si pohárek nedají ani náhodou. A stejné je to s myslivci," přirovnal. Zatím to vypadá, že lesům se vyhýbají i pytláci.
"Možná vzniknou nějaká podezření, ale pytláctví jsme tady už několik let nezachytili," doplnila hodonínská mluvčí Petra Kotásková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.