Přihlásit

S nepříznivým počasím se popralo celkem jedenáct psovodů se svými barváři (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jejich používání je omezeno jen na jelení oblasti. Vyžadují zvlášť trpělivý a dlouhý výcvik. Musí se naučit držet stopu, na kterou byli nasazeni, nedat se zmást různými úskoky prchající zvěře, jako jsou např. zpětné stopy, a dokázat tuto stopu vytrvale sledovat i kilometry daleko za nepříznivých povětrnostních podmínek. Některé výkony barvářů jsou přímo neuvěřitelné. Jako rozhodčí byli delegováni členové klubu barvářů v čele s vrchním rozhodčím Miroslavem Keltnerem. Veterinární kontrolu a dozor zajistil Jiří Bicek.
Na zahájení, v průběhu dne a na konci kynologické akce slavnostní fanfáry velmi zdařile zatroubili tří trubači VLS Horní Planá.
Ke zkouškám se přihlásilo celkem 11 psovodů se svými psy. Při závěrečném hodnocení bylo vyhlášeno, že 5 pejsků obstálo v I. ceně, 4 v ceně II. a 2 v ceně III. Na prvém místě se umístil Ladislav Varvařovský s fenkou hannoverského barváře Cinou z Prokopské hájenky. S ohledem na velmi nevlídné počasí, kdy byl déšť a mlha, prokázali vůdci se svými psy velmi dobré výsledky. Svoji úlohu sehrálo i to, že se jednalo převážně o zkušené vůdce, lesníky z povolání. Na přípravě a průběhu zkoušek se podíleli zaměstnanci VLS divize Horní Planá a příznivci klubu barvářů. Patří jim proto upřímné poděkování.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.