Přihlásit

Období shazování paroží a podzimních honů (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Spárkatá zvěř je poměrně v dobré kondici.
Průběrný odstřel spárkaté zvěře je nutno provádět zodpovědně, zvláště u holé, protože na její kvalitě závisí i následující generace. V listopadu se loví bažanti a zajíci.
Zejména v lesních honitbách, do kterých se stáhla černá zvěř ze sklizených polí jsou konány společné lovy (naháňky a nátlačky).

Základní předpisy
Vedoucí honu musí upozornit myslivce na dodržování všech pravidel bezpečného zacházení se zbraní a případné hříšníky potrestat vyloučením z honu s náležitým komentářem.
Zákaz požívání alkoholu a neúčast na honu osob mladších 15 let je dnes již samozřejmostí. Společný lov je pro účastníky společenskou událostí. Proto je nutno dbát na dodržování mysliveckých tradic nejen v oblékání, ale i v organizaci honů.
I v letošním roce budou pokračovat kontroly Policie ČR zaměřené na účastníky honů, při nichž budou kontrolovány potřebné doklady a zákaz konzumace alkoholu před a v průběhu lovu.
Tyto kontroly jsou Českomoravskou mysliveckou jednotou vnímány pozitivně a doufáme, že v těchto namátkových kontrolách bude Policie ČR dále pokračovat.
Kontroly mají velmi pozitivní preventivní charakter.

Co se děje v lesích
Začátek listopadu:
Středně staří srnci shazují paroží.
Začíná říje jelena siky, probíhá mufloní říje.
Přilétá brkoslav severní a káně rousná.
Jezevci a plazi se ukládají k zimnímu spánku.
Na polích kvete hořčice a svazenka setá na "zelené hnojení". V lesích probíhá asanace stromů napadených kůrovcem.
Probíhá kontrola oplocenek nových výsadeb stromků a oplocení mladých listnáčů.
Myslivci kontrolují technický stav přezimovacích obůrek. 14. listopad: Světový den bez aut Končí agrotechnický termín aplikace herbicidů do obilovin.
V druhé polovině listopadu:
Začíná období říje kamzíka a jelence viržinského.
Odlétají skřivani.
Na polích je dokončována podzimní orba.
V lesích probíhá natírání stromků repelenty proti okusu.
Koncem listopadu začíná období chrutí divokých prasat.
Ing. Jiří Šilha

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.