Přihlásit

Tyrani jsou trestáni nedostatečně (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Co v české legislativě ještě chybí?

Měly by se zvýšit nejnižší hranice trestů, protože soudci se většinou pohybují v nejnižších rovinách. Tyrani jsou pak trestáni nedostatečně. Kraje by také měly začít s monitoringem týrání zvířat.

* Proč v poslední době přibývá zvířat v psích útulcích?

Dříve myslivci toulající se psy většinou stříleli, dnes už si to nedovolí. Obce jsou také zodpovědnější a psy, které lidé najdou, dávají do útulků.

* A proč si lidé berou z útulků méně psů než dříve?

Lidé si začali vozit stovky psů ze slovenských útulků, protože je tam nově povoleno psy utrácet. Je to sice chvályhodné, ale i proto psi v českých útulcích zůstávají.

* Čím pes v útulku trpí nejvíce?

Pes v těchto podmínkách pomalu umírá. Nesnese dlouhodobý pobyt v kotci a po několika měsících se u něj objevují neurologické poruchy, začne si žrát ocas nebo je agresivní.

* Provozní náklady psího útulku jsou ale velmi nákladné.

Kdyby bylo povinné čipování a následná registrace psů, tak by se dal vždy dohledat majitel zvířete. Útulek by pak mohl poněmpožadovat úhradu nákladů. VDěčíně už dohledávání majitelů funguje a více než polovinu majitelů se podaří najít.

Jsou tresty adekvátní, nebo by měly být přísnější? Diskutujte na
www.denik.cz/tyrani

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.