Přihlásit

Přihlaste se na vlčí hlídku (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beskydy
Dobrovolníci se mohou zúčastnit intenzivního kurzu se zvláštním názvem Zavýjení, koná se ve spolupráci se Správou CHKO Beskydy od pátku do neděle 28. - 30. listopadu na chatě Celnice v Tichové na Vsetínsku.
Cílem setkání je seznámit nové zájemce s životem velkých šelem, s rozpoznáváním míst jejich výskytu, s metodikou monitoringu a problematikou jejich ochrany. Připraven je program také v terénu, večerní přednášky a debaty s odborníky ze Správy CHKO Beskydy a také ze Slovenska.
"Populace všech velkých šelem je bohužel ohrožována pytláky. Duha a Českomoravská myslivecká jednota proto vypsali odměnu 50 tisíc korun za informaci, jež povede k dopadení pytláka medvěda, rysa nebo vlka," sdělil Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc.
Jiným problémem je stále vzrůstající zástavba v migračních koridorech. Nejvíce ohrožený je v současné době průchod na Jablunkovsku, který bude hůře prostupný po nárůstu dopravy pro automobilku Hyundai. Ochránci přírody proto věnují zvýšenou pozornost také monitoringu v této oblasti. "Výskyt šelem je důležitý pro udržení přírodní rovnováhy mezi zvířaty a okolním prostředím, pro lepší kvalitu zvěře a pro potlačení některých chorob. Na tuto skutečnost upozornila souhrnná studie, kterou začátkem roku zveřejnilo Hnutí Duha," uzavřel Miroslav Kutal.
Vlci, rysi a medvědi se do našich hor vracejí jen s obtížemi, přestože místa vhodná pro jejich život stále existují. Hlavní překážou stále zůstává ilegální lov, problémem je i destrukce biotopů a změny v krajině. Rok od roku také přibývá lidí, kteří se ke spolupráci hlásí, takže je možné hlídky posílit. Noví dobrovolníci se mohou přihlásit na úvodní seminář, kde dostávají speciální odborné školení o šelmách i o práci v terénu.
Hnutí Duha Olomouc je jednou z 11 poboček této ekologické organizace, která působí v celé České republice i na mezinárodní úrovni.
Vlci se do Beskyd začali vracet na počátku devadesátých let minulého století. Stalo se tak po osmdesáti letech, jelikož poslední vlk v tomto pohoří byl prokazatelně zastřelen 5. března 1914 na pomezí Hrčavy a Bukovce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.