Přihlásit

Srnky? Stále drzejší, jsou i tam, kde by je nikdo nečekal (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Benešov/ Když pan Aleš ráno vyráží do práce, už s jistotou ví, co ho po výjezdu z Býkovic na Benešov čeká. Stáda srnek, zajíci a divočáci. "Skoro denně potkávám srnky. Jednou jsem zahlédl dokonce jelena. Vždy se děsím toho, že mi nějaké zvíře vběhne pod auto," říká Aleš.
Osudovým střetům můžou zabránit ochranné ploty kolem silnic. Těch je bohužel na Benešovsku hodně málo. Ty silnice, které oplotit nelze kvůli údržbě nebo křížení, jsou značeny dopravní značnou, která řidiče má upozornit na zvýšený výskyt lesní zvěře.
"Nejhorší je to, že se zvířata pohybují ve stádech. To, že se vyhneme jedné srnce nebo divočákovi neznamená, že nepotkáme další. Srnky už jsou na civilizaci zvyklé. Můžeme je potkat na místech, na kterých by je nikdo nečekal," uvedl předseda okresního mysliveckého spolku Benešov Jan Staněk.
Novější auta už mají jako součást vybavení trubičku, která vydává zvuky, které zvěř plaší.
"Nehod se zvířaty rok od roku přibývá. Nejhorší měsíce jsou říjen a listopad. A hodina potom šestá ranní," říká vedoucí benešovské nehodovky Zdeněk Štěpánek. Zároveň dodává, že nejčastější příčiny těchto srážek jsou časté mlhy, špatná viditelnost, špatný stav vozovky a samozřejmě také vysoká rychlost.
A co dělat, když už se srážce opravdu zabránit nedá? Žádné uhýbání směrem ze silnice nebo vjíždění do škarpy. To by nemuselo dopadnout dobře. Začít brzdit a radši do zvířete najet. Po nehodě s divokou zvěří bychom měli kontaktovat policii.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.