Přihlásit

Myslivce trápí bezohlední motorkáři, psi a běžkaři (Novojičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nový Jičín
I přes častá varování, která vydávají myslivci v zimních časech, dochází každoročně k úmrtí divoké zvěře. Příčinou je, jak jinak, většinou člověk. Hladovou a oslabenou zvěř vyruší například pes, kterého majitel pustil z vodítka, běžkař, volící svou trasu podle zalíbení přes pole i středem lesa, nebo často diskutovaní motorkáři a čtyřkolkáři.
Nejenže pod koly těchto motorizovaných nadšenců mizí křehký lesní ekosystém, ale zvěř, která je v tomto období obzvláště závislá na lidské pomoci, je motorkářskými nájezdy zbytečně stresována. Myslivci již na začátku tohoto roku upozorňovali, že motorkáři svými nájezdy narušují klid v lesích a na pastvinách a způsobují škody na porostech. V únorovém čísle Rybského zpravodaje dostali své místo i členové Mysliveckého sdružení Rybí, kteří uvedli, že motorkářům padlo údajně za oběť i několik kusů srnčí a zaječí zvěře.
O tom, že případy řádění motorizovaných vandalů nejsou policii lhostejné, svědčí například bezpečnostní akce, které jsou zaměřeny právě na podobné řádění. "V souvislosti s přetrvávající nekázní řidičů motocyklů a čtyřkolek na pozemních komunikacích i mimo ně, a na základě mnoha podnětů občanů i obcí, naplánovalo vedení pořádkové policie Okresního ředitelství PČR Nový Jičín ve spolupráci s policií dopravní řadu dopravně bezpečnostních akcí," uvedl před pár měsíci Jaroslav Stecula z Dopravního inspektorátu Okresního policejního ředitelství v Novém Jičíně. Takové akce se konaly například na Odersku, v Bílovci nebo v Klimkovicích.
Již jmenovaným nebezpečím pro zvěř jsou psi. Ti se dokáží pohybovat rychle v jakémkoli terénu, což rozhodně neplatí pro srnčí zvěr, která nemá se svými drobnými kopýtky v oranici či hlubokém sněhu šanci uniknout. "Útěk je pro zvěř velmi rizikový. Často dochází ke štvaní zvěře. Ta poté uléhá na sníh a tím často podléhá zápalu plic, který vede ve většině případů ke smrti," informoval Jiří Šilha, pověřený pracovník Českomoravské myslivecké jednoty. K zápalu plic mohou přispět i nepozorní běžkaři, kteří provozují svůj koníček mimo vyznačené trasy. "Stačí, aby nezacházeli hluboko do lesů nebo se nepohybovali středem polí, kde se schovávají zajíci. Měli by se držet na okraji lesa a dodržovat vyznačené trasy," uvedl Šilha.
Na závěr varuje Českomoravská myslivecká jednota případné nálezce srnčích parůžků. "Pokud je někdo nalezne na své procházce lesem, měl by je každopádně odevzdat mysliveckému hospodáři či jinému myslivci s udáním místa nálezu," objasnil Šilha. Toto opatření není z důvodu, že by si myslivci chtěli udělat na své chatě hezkou výstavku, ale proto, že shozené parůžky pomáhají sledovat kvalitu srnců v honitbě. Mimo to je ponechání shozu ošetřeno zákonem, který toto jednání kvalifikuje jako trestný čin pytláctví.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.