Přihlásit

Zvěř v zimě hledá potravu u silnic, je třeba být na pozoru (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Domažlicko
Jen o tomto víkendu došlo na Domažlicku ke třem dopravním nehodám, které zapříčinil střet se zvěří.
Ve večerních hodinách dne 29. listopadu vběhlo třiadvacetiletému řidiči osobního automobilu, jedoucímu směrem od Horšovského Týna na obec Březí, před vozidlo divoké prase, do kterého narazil.
Mezi obcemi Všeruby a Hyršov zase způsobila srážka s daňkem 81leté řidičce škodu na vozidle kolem třiceti tisíc korun.
Důvodů, proč se během zimních měsíců tolik řidičů 'potkává' se srnkami, daňky či divokými prasaty, je několik. Jedním z nich je i brzký příchod noci.
"Když se udělá tma, cítí se zvěř bezpečněji a vydává se hledat potravu. Zatímco v létě je to kolem desáte hodiny večer, nyní se stmívá už kolem páté hodiny odpoledne, tedy v době, kdy je na silnicích ještě poměrně hustý provoz," vysvětluje jednatel Okresního mysliveckého spolku Domažlice Petr Kopf.
V obdobích po podzimní orbě přestávají pole poskytovat zvěři potravu, na jakou je z letních měsíců zvyklá. V nouzi o jídlo jsou zvířata nucena se stahovat do lesů a na okraje silnic. Okolí pozemních komunikací často lemují stromy, které zvěř vyhledává pro spadaná jablka. "Pamatují si, kde stromy jsou a protože na polích již nejsou žádné plodiny, tak zvířata 'paběrkují' na tom, co jim příroda zanechala, často právě u silnic, takže může snadno dojít ke srážce," uvedl Kopf.
V zimních obdobích se také zvěř častěji vyskytuje v tlupách, takže při spatření jedné srnky je možné, že silnici se jich chystá přejít hned několik. Před zvěří je třeba mít se na pozoru především v ranních a večerních hodinách a při průjezdu lesem či jiným kritickým úsekem. Jan Sloup z Autoškoly 'Pod Vavřincem' řidičům doporučuje především dodržovat rychlost a výskyt zvěře předvídat. "Při setkání se zvířetem pak co nejrychleji přepnout dálková světla na potkávací, aby mělo šanci uskočit," dodává. Před reflektory automobilů se totiž zvířata cítí dezorientovaná.
Srážce se tedy často vyhnout nedá. Odborníci proto doporučují přibrzdit a do zvířete raději narazit, než se pokoušet o úhybné manévry, které mohou končit mimo vozovku a napáchat mnohem větší škodu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.