Přihlásit

Myslivost v prosinci: krmení, kontroly na honech (Turnovský a semilský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České lesy zaplavila epidemie agresivních motorkářů a čtyřkolkářů. Ačkoliv při jejich bezohledných jízdách dochází k porušování mnoha zákonů a devastaci přírody, policie není schopná proti motorkářům zasáhnout. Lidé pečující o přírodu právem pociťují frustraci, jejich stížnosti na devastaci přírody motorkáři vycházejí naprázdno.
Prosincem vrcholí lovecká sezóna. Myslivci musí zároveň pečovat o zvěř a pomoci jí přežít období nouze tím, že jí pravidelně předkládají přiměřené množství krmiva. Nejvhodnější je kvalitní luční seno v kombinaci s menším množstvím ovsa nebo kukuřičné siláže. Přikrmování je nejúčinnější prevencí před vznikem škod na zemědělských či lesních kulturách.
Tam, kde je přikrmování prováděno správně, jsou škody téměř nulové. Zajícům je třeba ihned po napadnutí sněhu instalovat v honitbě malé krmelečky naplněné senem a otýpky sena přivázané ke keřům. Lidé nemusejí být ke strádající zvěři lhostejní a jejich pomoc bude vítána. Přikrmování zvěře může pomoci dětem nalézt zájem o přírodu, který se z dnešní společnosti postupně vytrácí.
Největším nepřítelem zvěře v zimním období je lidská bezohlednost, zvěř je velmi citlivá na rušení. Nebezpečí pro zvěř představují volně pobíhající psi, proto se nestyďme použít pro svého miláčka vodítko. Chráníme tím nejenom krásu přírody, ale i svého pejska. Psi se dokáží velmi rychle pohybovat na sněhu i v oranici, kde se srnčí svými úzkými kopýtky boří a prakticky nemá šanci na únik.
Myslivecká stráž v lesích pomáhá při monitorování zlodějů vánočních stromků. Na silnicích narůstá počet střetů vozidel se zvěří, které jsou způsobeny zejména nepřizpůsobením rychlosti vozidla při snížené viditelnosti a kluzké vozovce.
Policie ČR pokračuje na honech v kontrolách technického stavu zbraní, platnosti všech potřebných dokladů a zákaz konzumace alkoholu. Letošní výsledky opět dokládají minimální zjištění přestupků. K lovu patří dodržování tradic, nikoliv alkohol.
Jiří Šilha

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.