Přihlásit

Myslivci v regionu musejí dávat pozor na nemocné zajíce (Karlovarský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovarsko
Nakažení bakterií tularemie hrozí všem na Karlovarsku, kteří přijdou do nechráněného kontaktu s volně žijícími hlodavci, především zajíci. Krajská veterinární správa totiž eviduje dvě místa, kde se našli zajíci nakaženi nebezpečnou nemoc, zmíněnou tularemií. "Šlo konkrétně o Ruprechtov a Karlovy Vary," říká Jaroslav Cinegr, šéf mysliveckého sdružení v Nové Roli.
Jeho slova potvrdila krajská veterinářka Mária Slepičková. "Tularemii máme pod kontrolou. Masivní nákaza zatím nehrozí," uvedla.
Podle Zuzany Pilařové z Krajské veterinární správy v Karlových Varech je potřeba opatrnosti zejména při zpracovávání syrového masa.
"Například při stahování zajíce z kůže, nebo zkrátka při zpracování masa je třeba opatrnosti. Tularemie se může přenést sliznicí, vdechnutím nebo spolknutím," obecně vysvětluje Zuzana Pilařová.
Výstavy doma chovaných králíků ani podobné akce zatím veterinářií nemají důvod omezovat.
"Při dodržení patřičných zásad nákaza v domácích chovech hlodavců nehrozí," uvedla Zuzana Pilařová.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.