Přihlásit

Kontroly myslivců mají preventivní charakter (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Než se členové honebního společenstva a jejich hosté mohli vydat do leče, čekala na ně policejní kontrola. Co bylo jejím smyslem a jak kontrola dopadla, jsme se zeptali Dušana Vybírala, vedoucího jihlavského inspektorátu pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy. "Dohledem nad dodržováním zásad spojených s bezpečností honů je ze zákona pověřena Policie České republiky. Od začátku listopadu proto provádíme namátková kontrolní šetření nejen před začátkem honu, ale i v jeho průběhu a v závěru. Kontroly s tímto zaměřením by měly skončit na Silvestra a provádějí je příslušníci inspektorátů pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy na jednotlivých okresních policejních útvarech. Tyto kontroly mají především preventivní charakter."

* Co konkrétně jste dnes ráno kontrolovali?

"Zaměření kontrol se orientuje na předepsanou evidenci, ale i na úplnost a platnost dokladů. Myslivec nám musí předložit zbrojní průkaz, průkaz zbraně, lovecký lístek a doklad o pojištění pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu práva myslivosti. Zaměřujeme se také na technický stav zbraní a způsob jejich přepravování. Prověřujeme, zdali se nepoužívají k provádění lovu zakázané zbraně. V neposlední řadě kontrolujeme dodržování zákazu požívání alkoholu, proto se při dnešní akci myslivci podrobili dechové zkoušce před začátkem společného honu."

* Kontrola dnes probíhala v Knínicích, kde před nedávnem došlo při společném lovu na kachny k těžkému ublížení na zdraví jednoho z účastníků. Byl tento incident důvodem k tomu, že jste si vybrali právě Knínice?

"Jak už jsem řekl v úvodu, cílem našich kontrol je především prevence, aby nedocházelo k porušování zákona o zbraních a střelivu. V případě, na který se ptáte, k jeho porušení jednoznačně došlo. Případ je ale zatím stále v šetření. Takže i tato okolnost hrála roli při operativním sestavování letošního plánu kontrol."

* Na Jihlavsku jste letos už provedli více kontrol. Obstáli při nich myslivci?

"Při dnešní kontrole nebyly zjištěny žádné nedostatky. Dobré výsledky jsme zaznamenali také v případě ostatních letošních kontrol. Zjistili jsme pouze jeden drobný nedostatek, kdy s sebou myslivec neměl před honem potřebný zbrojní průkaz, protože jej zapomněl doma. Přestupek jsme vyřešili blokovou pokutou."

* Takže můžete být s disciplínou našich myslivců spokojeni....

"Myslivci jsou si dobře vědomi tvrdých sankcí, které by je v případě porušení zákona čekaly. Mohli by také se střílením definitivně skončit. Podnapilý myslivec, kterého bychom přistihli při honu, přijde na místě dočasně o zbraň i doklady. Při projednání přestupku mu může být ve správním řízení uložena pokuta až do výše 15 000 korun."

* Můžeme závěrem prozradit čtenářům Jihlavských listů nějaká statistická čísla týkající se držitelů zbraní?

"Na Jihlavsku je v současné době zaregistrováno celkem 2970 držitelů zbraní. Devět z nich jsou cizí státní příslušníci. Největší počet držitelů používá zbraň pro účely ochrany zdraví, života a majetku. Pro účely myslivosti využívá zbraň celkem 1392 držitelů. Pro doplnění statistiky bych mohl ještě uvést jedno zajímavé číslo - na Jihlavsku máme zaregistrováno celkem 3808 zbraní na ohlášení."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.