Přihlásit

Bílí jeleni nacházejí cestu domů (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Janovice
Stádo vzácných bílých jelenů, které uprchlo ze zdejší obory koncem října, se až na výjimky vrátilo zpět domů. Mimo oboru ještě zůstávají tři jedinci.
"Pod kontrolou už máme deset kusů, taková je informace z pátku. Za plotem jsou tři. Opatření, která jsme kvůli návratu jelenů nastolili, budeme dál dodržovat a věřím, že opozdilci najdou brzy cestu do obory," řekl včera vedoucí nasavrcké lesní správy Jan Znojemský.
Uprchlé stádo se daří přivést zpátky díky krmivu, na které jsou jeleni zvyklí. Na polích kolem lesů už v této době potravu nenajdou. "Dokážeme je díky tomu navázat na oboru," vysvětlil Znojemský. Možnost, že se vzácné bílé plemeno spářilo s červenou populací jelenů, je podle jeho slov nepravděpodobné. U těchto zvířat probíhá říje ve druhé polovině září a stádo opustilo janovickou oboru v závěru měsíce října.
"U mladých kusů jelení zvěře se může říje opakovat ještě v listopadu, ale možnost, že došlo ke spáření, je skutečně mizivá. I kdyby se stalo, že bílou laň pokryje červený jelen, geneticky se vůbec nic nezmění. Naopak dojde k osvěžení krve," zdůraznil nasavrcký revírník.
Stádo bílých jelenů opustilo janovickou oboru s největší pravděpodobností proto, že ho rušily lesní stroje pracující na likvidaci červnové vichřice. Ta přinesla lesní zvěři spoustu stresu a jeleni ji přežili zázrakem, ve který málokdo věřil. Za vším stojí instinkt, díky kterému ještě před pádem vzrostlých stromů z prostoru utekli.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.