Přihlásit

Pod Čantoryjí řádí pytláci, myslivci podezírají místní (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovo bezohledně opravdu sedí, protože pytláci střílí zvěř bez rozmyslu na potkání. Je jedno, jestli je to srna či bachyně, která má mladé nebo laň před porodem.
"Zřejmě v čase blížících se Vánoc a novoročních svátků je poptávka po zvěřině větší, takže často vidíme, že někdo táhl srnčí kus po sněhu směrem k autu. Skoro na sto procent tušíme, kdo tato neřádstva páchá. Jsou to dva, možná tři místní občané. Jenže pokud je nechytneme při činu, obvinit je nemůžeme," posteskl si člen mysliveckého sdružení Ladislav Šimíček.
Pytláci s možností dopadení počítají, a tak jdou na celou věc vychytrale. Jeden z nich v lese zvíře skolí a nechá ho tam ležet. Telefonem pak zavolá druhému a místo mu přesně popíše. Komplic tam další den vyrazí a mrtvý kus odveze. Čili kdyby prvního zastavili policisté třeba jak jede autem z lesa, nenašli by ve voze nic jiného než flintu. Kdyby zastavili druhého, objevili by pouze zvíře a řidič se vymluví, že ho někde našel a veze mysliveckým hospodářům. Když s ním zdárně dojede domů a uloží do mrazáku, bude už tvrdit, že maso koupil.
"Je to opravdu velmi složitá a nepříjemná situace. Některé honitby na Nýdecku se už úplně vyzvěřily. Jsou úseky, kde na srnčí nenarazíte. Pytláci s masem kšeftují v hospodě a prodávají ho některým místním lidem. Přitom se nejedná o žádné chudáky, kteří by trpěli bídou a museli si pytláctvím přivydělávat, právě naopak," poznamenal myslivecký hospodář Rudolf Szlaur.
Dodává, že prosí občany a turisty, aby si všímali podezřelých osob potulujících se po lese, aby dali vědět, když něco neobvyklého zaregistrují. "Budeme vděčni za jakoukoliv informaci, která povede k usvědčení pytláků. Uvažujeme o vypsání odměny za jejich dopadení," doplnil Šimíček.
Radí však obezřetnost. Dvounohá škodná působí dojmem, že by ani kuřeti neublížila, ale při případné konfrontaci s pytlákem může jít o život.
"Nelze celou oblast hlídat neustále ve skupinách a samotný myslivec, byť by pytláka nachytal při činu, moc nezmůže. Oba budou v tu chvíli ozbrojení, a jelikož je pytláctví trestný čin se sazbou až tři roky, pytlák ho pod vidinou hrozby vězení může klidně zastřelit. Takové případy se už staly," podotýká hospodář Szlaur.
Oba myslivci poukazují na fakt, že řešení komplikuje chybná legislativa.
Konzumovat veterinárně neprověřenou zvěřinu, je však zdraví nebezpečné. Spíš než v restauracích hrozí nebezpečí v domácnostech, kam se upytlačené maso dostane. Restaurace, které nabízejí zvěřinové speciality, bývají pod přísnou kontrolou. Hygienici se zabývají původem zboží, prověřují dodací listy a faktury z prodejen a dalších zařízení, která mají povolení k prodeji a zpracování zvěřiny. Pokud kontrola odhalí v restauraci upytlačenou zvěř, kuchaři hrozí vysoká pokuta.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.