Přihlásit

Zvěř na Koutsku okusí díky dětem i francouzské kaštany (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Domažlice
Přes 2000 kilogramů kaštanů pro lesní zvěř sebrali letos žáci Základní školy Msgre B. Staška v Domažlicích. Pokračovali tak ve spolupráci s myslivci z Mysliveckého sdružení Bažantnice Kout na Šumavě.
Pětatřicet školáků, kteří se do soutěže zapojili, sebralo přesně 2166,90 kg kaštanů a žaludů.
"Převažovaly kaštany, těch bylo letos odhadem 95 %," uvedl Deníku ředitel Luboš Kuboň s tím, že kaštany už převzali a během zimy předloží zvěři koutští myslivci.
"Letos všichni bědovali, že narostlo málo kaštanů, i žaludů bylo poskrovnu," dodal Kuboň možný důvod, proč se dětem nepodařilo více přiblížit k rekordu z roku 2003, který činil 3307 kg a vytvořilo ho 79 sběračů.
Koutští myslivci, kteří od domažlických školáků sesbírané kaštany odebírají, také letos připravili pro nejlepší sběrače na oplátku pěkné ceny. "Nejlepší sběračkou se stala Natálie Ludvíková z I. B, která letos převzala pomyslné žezlo po svém starším bratrovi," připomněl ředitel při vyhlašování nejlepších deseti soutěžících. Odevzdala neuvěřitelných 751 kg kaštanů.
"Kaštany jsem sbírala asi dva týdny, pomáhala mi mamina, taťka, babi, děda a nějaká paní z vesnice," řekla Deníku Natálka z Domažlic s tím, že ženu z obce u Domažlic poprosil o pomoc její tatínek. Tak se stalo, že Natálka vyhrála stejně, jako vloni její bratr.
Zvěř v honitbě MS Bažantnice se letos opravdu poměje. Okusí totiž také cizokrajnou stravu.
"Tatínek mi přivezl kaštany z Francie," přiznala druhá v pořadí, třeťačka Alexandra De Souse, která zvěři přispěla 273 kilogramy chutných plodů. Na třetím místě skončila s 266 kg odevzdaných kaštanů v letošní soutěži žákyně III. B Jitka Uzlíková. O pouhý kilogram "horší" byl ve sbírání žák II. CMatěj Němeček.
Na dalších místech v odměněné první desítce sběračů figurují: Filip Váchal ze III. A (63 kg), Lucie Nguyen Thuy Linh IV. B (45), David Votruba I. B (41), Eliška Koníčková I. B (39,5), Miroslava Kohelová I. A (38) a Lenka Bradová I. A(34,5).
"Soutěž na škole pořádáme už několik let a zúčastňují se jí především žáci z prvního stupně. Do roku 2001 probíhal sběr jako soutěž třídních kolektivů, pak jsme začali vyhodnocovat a odměňovat deset nejlepších jednotlivců," upřesnil ředitel Kuboň s tím, že od roku 2002 odevzdali žáci této domažlické školy koutským myslivcům úctyhodných 16 704,45 kg kaštanů a žaludů, přičemž se do soutěže ve zmiňovaných sedmi letech zapojilo 456 žáků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.