Přihlásit

Zvěř před palbou zachrání nedostatek sněhu (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nedostatek přírodního sněhu totiž neumožnil krkonošským lesákům zavřít přezimovací obory, kam se jelení a srnčí svěř v případě na sníh bohaté zimy ráda sama stahuje.
Hluk dělobuchů a petard ohrozí hlavně část zvířat, která už dala přednost snadnějšímu životu v krmivem zásobených oborách před pohybem ve volné přírodě.
"Většina zvířat se doposud pohybuje mimo obory, protože kvůli nepříliš velké sněhové pokrývce stále nacházejí dostatek potravy ve volné přírodě. Obory proto zůstávají otevřené," řekla mluvčí Správy Krkonošského národního parku Alena Drahná.
Řada volně žijící zvěře se patrně po prvních silvestrovských salvách zřejmě stáhne výše do hor. Jedince poplašené kanonádou budou patrně následovat i někteří jeleni a srnci uhnízdění v oborách.
"Nebezpečí poranění hrozí především zvířatům v oborách, kde jich však zatím není mnoho. Proti tomu bohužel není obrany. Nicméně nemáme žádné poznatky, že by ani v době, kdy jsou obory plné, došlo v přímé souvislosti se silvestrovskou oslavou ke zranění a následnému úmrtí poplašených zvířat," poznamenala Drahná.
Obory v národním parku představují osvědčený prostředek proti devastaci především mladých lesních porostů hlavně jelení zvěří, které nyní na 36 tisících hektarech území národního parku žije okolo 370 kusů. Srnčí zvěře žije v Krkonoších zhruba 870 kusů.
Zvěř okusující mladé stromky každoročně způsobovala miliónové škody. Obory poskytující jelenům a srnkám potravu, nezbytný klid a bezpečí zvířata za normálních okolností zároveň chrání před davy turistů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.