Přihlásit

Myslivecký soud trestal přestupky účastníků honu (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na ně členové zvou svoje kamarády, aby jim umožnili v závěru roku vystřelit si nejprve na lovu a později při společné oslavě i navzájem ze sebe.
To umožňuje takzvaný myslivecký soud. Jeho zástupci nemilosrdně potrestají sebemenší přestupek proti pomyslným mysliveckým řádům.
Hon a později myslivecký soud se na sklonku loňského roku uskutečnil také ve Slavicích na Třebíčsku. Nejprve se podařilo myslivcům a honcům ulovit slušný počet zajíců.
Na výřadu jich napočítali na pět desítek. Pak už se účastníci shromáždili v tamní malé útulné hospůdce ke společnému občerstvení. A myslivecký soud tam samozřejmě chybět nesměl. Trestal opravdu nemilosrdně. Byť předsedu a žalobce doplňoval i obhájce.

Předseda neprotestoval

Mezi prvními dostal peněžitý trest i předseda okresní myslivecké organizace Oldřich Blecha. Známý kynolog se proti rozsudku vůbec nevzpěčoval.
"Vidím tady zástupce sedmé velmoci a nemám chuť být vláčen tiskem," okomentoval svůj prohřešek a trest s úsměvem na rtech přijal. A tak postupně docházelo na další a další hříšníky.
Dva honci kupříkladu museli zaplatit do klobouku pokutu za to, že si v lese našli klacky na vyhánění zvěře.
"To je jasné přivlastnění cizího majetku," konstatoval žalobce. Někteří odsouzení požádali o pomoc obhájce, ale se zlou se potázali.
Často jim trest místo pomoci naopak navýšil. Domácí myslivec Pavel Stuchlík se provinil opravdu závažně.
"Den před honem objel veškeré zásypy a zvěř nakrmil. Patrně jste nechtěl, aby si hosté zastříleli, protože nažraná zvěř leží a nehýbe se," obvinil ho žalobce. Marně se myslivec bránil, že tak krmí celou zimu, hon nehon. K tíži mu přispěla i okolnost, že za celý hon ani jednou nevystřelil. I tady jeho výmluvy, že na něj žádná zvěř nešla, nepomohly. Libor Procházka z blízké dědiny dostal trest za to, že na hon přijel autem. "Klidně jsi mohl přijít pěšky a tady se s námi poveselit," hřímal žalobce.

Měl málo nábojů

Další myslivec dostal pokutu, že měl málo nábojů, jiní dva za to, že se jim nepodařilo zastřelit lišku. Obvinění čelil i hospodář slavických myslivců Jiří Jurka.
Během honu se mu několikrát přetrhlo vodítko u psa a nakonec musel rezignovat a nechat ho běhat volně. Jurka se nakonec odvolal k vyšší instanci.
Ale soudní stolice vystoupila na židle a o vině rozhodovala, byť ve vyšší poloze, ve stejném složení. Celý soud se ovšem nesl v jednoznačném duchu recese.
Vždyť vybrané peníze obdržela slavická myslivecká organizace jako příspěvek účastníků honu na další činnost. Nu, a nakonec pokutu dostal i slavný soud. Takže do klobouku přispěl opravdu každý.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.