Přihlásit

Rybáři žádají odstřel volavek (/Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Police nad Metují - Volavky jsou spolu s kormorány pro každého rybáře nepříjemnými vetřelci v revíru. Velcí ptáci dokáží dokonale decimovat chovy ryb s takovou drzostí, že se může zdát, že ve svůj prospěch zákonů na ochranu zvířat využívají vědomě. Na jejich odlov totiž může stát vypsat pouze výjimku ze zákona o ochraně přírody a její získání není nijak lehké. O tom se v současnosti přesvědčují rybáři na Broumovsku, kteří v létě požádali o povolení odstřelit třicet kusů volavek na tocích v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Ochranáři se však zdráhají povolení vydat a pokud přece jen budou souhlasit, bude se zřejmě moci odlovit nejvýše několik kusů.
Podle předsedy rybářské organizace v Červeném Kostelci Josefa Míla volavky nejvíc decimují chovné oblasti kolem Boušínské lávky, na Olešnici či na přítoku do rybníka Špinky.

Volavky škodí rybám už deset let "Je to už dnes celoroční problém, volavky loví v každém období, je jim jedno, jestli je léto, nebo zima. Přilétají, třeba když zamrzne Rozkoš. Jejich útoky trvají už asi deset let. Od té doby, co se na Rozkoši rozmnožily," říká Míl.
Dodává, že rybáři zaznamenali i tak katastrofální výsledky chovu, že v místech, kde vysadili sto tisíc kusů plůdku, dorostlo do dospělosti jen asi tři sta ryb. "Samozřejmě počítáme s větším přirozeným úhynem, ale útoky volavek jsou drtivé," tvrdí Míl.
Rybáři z Východočeského územního svazu v Hradci Králové proto v létě požádali ochranáře ze správy CHKO Broumovsko o povolení odlovit třicet volavek popelavých. Zdůvodnili to mimo jiné i tím, že kromě chovných ryb volavky v řekách ničí i populaci vzácných a zákonem chráněných mihule potoční a vranky obecné. Ochranáři však zatím nechtějí odlov povolit, vyžádali si další podklady od ornitologů a slíbili, že rozhodnou tento měsíc.
Podle zástupce vedoucího CHKO Broumovsko Petra Kuny podobné výjimky ze zákona lze udělit například kvůli bezpečnosti letového provozu. "Ale ne takto paušálně a bez omezení, jak žádají rybáři. My jsme je vyzvali, aby žádost doplnili o průzkum, na kterých tocích volavky škodí nejvíc, jaká tam žije populace, které myslivecké sdružení bude volavky lovit a jak bude odlov kontrolovatelný," říká Kuna.

Na Broumovsko přilétají i ptáci z Polska Ochranáři totiž míní, že se volavky pohybují na velkém teritoriu a pokud povolí jejich odstřel na Broumovsku, mohou zasáhnout do populace těchto ptáků i v jiných místech. "V Chráněné krajinné oblasti Broumovsko se běžně vyskytují volavky z Rychnovska, Hradecka a Hořicka, některé sem přilétají z Polska nebo ze severských států," vysvětluje Kuna.
Některé z požadovaných informací už ochranáři od ornitologů mají a konečný verdikt chtějí vydat 20. ledna. Rozhodně to však nebude souhlas s odlovením třiceti kusů. "Ten počet je hodně nadsazen, byly by to ne-li všechny, tak nejméně polovina volavek žijících v chráněné oblasti," tvrdí Kuna. Pokud prý ochranáři odlov povolí, tak pouze několika kusů.
Ani v tom případě však nelze zaručit, zda najatí myslivci budou schopni volavky ulovit. "Jako žádný predátor ani tito ptáci nedají lovcům velkou příležitost. Přestože je můžete vidět, že stojí jako sloup, při přiblížení na kritickou vzdálenost tito ptáci obezřetně a rychle mizí. Nebude to vůbec lehké," míní Míl.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.