Přihlásit

Střelbu neznámého lovce orel nemusí přežít (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ani včera však nemohla říci, jestli zvíře přežije. "Prognózy jsou dost pesimistické, hrozí celková sepse. A za ten týden, co je v záchranné stanici, navíc nic nepřibral," vylíčila.

* Jak jste jej vlastně objevili?

Nalezli jsme ho v lese, pobíhal po zemi. Bylo jasné, že je zraněný, tahal jedno křídlo za sebou. Bylo evidentní, že nemůže létat - byl hodně vyhublý a poničený. Zavolala jsem proto pana Jordána, který se o takové ptáky umí postarat, neboť ve Znojmě provozuje stanici pro handicapované dravce.

* Co je nyní s tímto orlem?

V pátek měl jít na operaci, ale zatím se neuskutečnila, protože veterinář zjistil, že ta jeho zlomenina je hodně infikovaná, takže mu z ní musel dostat hnis a dezinfikoval mu to. Ale ještě se neví, jak rozsáhlá ta infekce je, jestli to nezasáhlo nějaké další orgány. Teď tedy každý den dostává injekčně antibiotika a tu ránu mu na veterině čistí. Až doktor usoudí, že je bez infekce, pokusí se kost spojit. Ta zlomenina je ale na dost nešťastném místě, blízko kloubu.

* Kdo má podle vás střílení po těchto vzácných ptácích na svědomí?

Nejspíš připadají v úvahu myslivci. V tom posledním případě si místní myslí, že to byl myslivec z Rakouska, což se nedá vyloučit, neboť je to příhraniční oblast. Také to ale mohl být někdo od nás - kdokoliv, kdo má zbraň. Nemusel být ani z tamní honitby, ale málokdo by asi v honitbě, kde nemá co dělat, nosil zbraň.

* Proč tyto dravce někdo střílí?

Myslím si, že si někteří prostě chtějí zastřílet na něco zvláštního, je to zřejmě takový lovecký pud.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.