Přihlásit

Zvěři teď ubližují lidé více než mráz (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejsou to paradoxně trvající silné mrazy ani napadaný sníh, ale lidé, kteří v současné době nejvíce škodí lesní zvěři a ptactvu. Takový je poznatek mnoha myslivců nejen z havlíčkobrodského okresu. Své o tom ví i předseda Mysliveckého sdružení ve Věži Bohumil Šlosar.
"Pokud je zvěř v klidu, s mrazem se snáze vyrovná. Ani sněhu není prozatím tolik, aby se nedostala k potravě," vysvětlil Šlosar. "Z našeho pohledu je pro zvěř vysoce stresujícím faktorem přítomnost lidí v lesních porostech. V tomto období zejména lyžařů, kteří vyrážejí ve velkých počtech na túry, často i v doprovodu svých čtyřnohých miláčků," poukázal.
Zvěř, a především pak ta srnčí, před lidmi, popřípadě před volně puštěnými psy zběsile prchá a může se stát, že po úprku, který ji vysílí, snadněji podlehne zápalu plic. "Naši členové coby myslivecká stráž samozřejmě lyžaře a pejskaře na tuto skutečnost upozorňují, ale není možné, aby zasahovali všude, vždyť naše honitba má výměru téměř devět set hektarů. Navíc je dnes s některými lidmi, kteří se po lesích pohybují, opravdu těžká řeč," připustil Šlosar.
Vtéto souvislosti připomněl i permanentní bolest všech mysliveckých sdružení nejen na Havlíčkobrodsku. A to všudypřítomné čtyřkolkáře. Ti se často objevují i v honitbě věžského mysliveckého sdružení. "Škoda mluvit, nikoho tak bezohledného jsem ještě nepotkal. Rajtují u nás i teď, třeba v okolí mufloní obory Veselsko, ale nejen tam," poznamenal.

Ke krmelcům chodí dvakrát týdně
Dvanáct myslivců z Věže má v současné době na starosti patnáct krmelců. Seno suší v letních měsících sami. Zbývající krmivo, to znamená obilí, kukuřici, sůl nebo brambory, kupují.
"Srnčí zvěř seno prozatím ještě nebere. Sněhu není tolik, potravu si obstará jinde. Ke krmelcům a krmítkům se proto stahují zajíci, koroptve a bažanti. Divočáky přikrmujeme obilím a kukuřičnou siláží," vyjmenoval Šlosar a dodal, že jednotlivá krmeliště, která mají rozdělená, myslivci navštěvují minimálně dvakrát týdně.
Jako kuriozitu uvedl bažantího kohouta, který ke krmítku umístěnému v jednom z remízků nedaleko Věže, přiběhne vždycky, když uvidí myslivcovu zelenou felicii. "Naučil se to. Prostě ví, že mu neublížím a že mu vždycky přivezu něco k zobání."

Likvidační meliorace
V souvislosti s ptactvem a drobnou zvěří Šlosar podotkl, jaké škody v okolí Věže napáchaly komunistické meliorace. Zničily nejen meandrující vodní toky, ale také četné remízky, mokřady a stromořadí. Jinými slovy místa, kde bažanti, koroptve a zajíci mívali přirozené zázemí a úkryty. Před dravci, ale i před lidmi. Proto se myslivci z Věže hojně věnují výsadbě mladých stromů. A to nejen jehličnanů.
Příkladem za všechny budiž lokalita Na Kobyle u dubu, kde v současné době vyrůstá více než dvě stě padesát smrčků, nebo jeřábová a kaštanová alej u silnice z Věže směrem na Mozerov.
"Červenou jeřabinu a kaštany vysazujeme ze zcela pragmatických důvodů," konstatoval Šlosar. "Plody těchto listnáčů totiž poskytují potravu nejen ptactvu, ale i zvěři. Například kaštany mají prokazatelný léčivý účinek."

Nekonečný příběh
Jaroslav Zítko se každoročně v zimě stará o několik bažantích párů, které myslivecké sdružení na podzim zakoupí a na jaře vypouští do volné přírody. "Je to takový nekonečný příběh," posteskl si Zítko. "Bažanti chovaní v zajetí nemají přirozené instinkty. Neskryjí se například před predátory a stanou se velmi brzy, myslím, že to netrvá ani měsíc, jejich kořistí. Leč permanentně se pokoušíme o jejich návrat do naší přírody," prohlásil. Věžští myslivci Bohumil Šlosar a Jaroslav Zítko teď ale nemyslí jen na zvěř. Připravují totiž, společně s dalšími členy sdružení, tradiční myslivecký bál.
"Hlavní cenou v tombole je divočák," usmál se Šlosar. Jaroslav Zítko pro změnu zase chystá vyřezávané podložky pro trofeje. "Začal jsem se tomu věnovat před třemi lety," prozradil a pochlubil se velice slušnou řezbářskou prací. "Teď pracuji na několika podložkách určených pro dlouhé lebky," uzavřel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.