Přihlásit

Co školáci neuvidí v přírodě, to najdou v oboře (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chovu muflonů, jelenů a daňků se věnuje už několik let, před dvěma roky však ve spolupráci se synem majitelky doudlebského zámku Petrem Dujkou založil nový zájmový chov. A právě u zámeckého parku se obůrka, jak ji Kubíček nazývá, nachází.
"Zájmový chov je jednou ze tří variant chovu u nás, je to víceméně chov pro vlastní potřebu a potěšení. Já mám ale ještě jeden cíl, do obory chodí školáci a další návštěvy a vidí zvířata na vlastní oči. V době, kdy stavy zvěře klesají, mě to těší," říká chovatel.
Těší ho i to, že místní děti mají zájem pomáhat s krmením zvěře v zámecké oboře: "Sbírají kaštany a další vhodnou potravu a pak mohou samy zvířata krmit. Za to jim pak koupím třeba zájezd do zoologické zahrady."
Zvěř ze zájmového chovu není možno lovit ani prodávat na jatka. "Pokud nastane situace, že budeme mít přebytky, můžeme je prodat nebo požádat o sanitární odstřel," vysvětluje Kubíček.
Cílový stav zvěře, kterého chtějí majitelé obory dosáhnout, je šedesát kusů muflonů, jelenů a daňků. "Jsme zatím tak na 70 procentech stavu, ale postupně si odchováme další kusy. Příští rok už budeme na šedesáti kusech,"dodává.
Současné vydatné přívaly sněhu chov zvěře výrazně prodražují. "Péče o zvířata v zimě je velmi drahá záležitost. Je třeba zvýšit množství krmení, aby zvířata zimu dobře přečkala. Stejné je to i u divoce žijící zvěře. Myslivost neznamená jen občas vyrazit na lov, ale pečovat o zvěř po celý rok," říká chovatel. Zvěř potřebuje na jídelníčku nejen seno, ale i slámu, oves, ječmen či kukuřici. Kromě muflonů, daňků a jelenů skotských, kteří jsou klidnější formou jelena evropského, v doudlebské oboře se daří také pštrosu africkému a australskému i pernaté zvěři - divokým krocanům, královským bažantům, pávům obecným, a v přírodě už neexistujícímu králíku obecnému. "Chtěli jsme, aby v oboře pro zpestření byla k vidění i zvířata, která v přírodě často vidět nejsou, ale která pro veřejnost mohou být zajímavá. A rádi u nás uvítáme i děti z okolních měst. K pozorování zvěře můžeme přidat i vyprávění o jejích zvycích a způsobu života," dodává Kubíček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.