Přihlásit

Ke krmelcům chodí zvěř i bezdomovci (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ústí nad Labem
Krmelce v zimě přitahují nejen lesní zvěř. Navštěvují je také bezdomovci, kteří chodí ke krmelcům na staré pečivo.
"Jeden bezdomovec si právě stěžoval, že krmíme zvěř řízky z řepy a senem. Ptal se, kdy se konečně objeví také staré pečivo, které dostáváme z pekáren. Je to nepříjemné, protože tím bezdomovci ruší zvěř," uvedl včera telnický starosta a myslivec Jaroslav Doubrava.
V zimě jsou myslivci povinni pomoci zajistit zvěři potravu. Zvěř strádá nedostatkem potravy a je oslabená.
Vzhledem k současnému dostatku krmiv by letos měla být situace při dokrmování zvěře lepší, komentoval situaci Miroslav Machala, předseda myslivecké rady okresního mysliveckého spolku v Ústí nad Labem.

Rušení zvěře
Myslivcům dělá starost rušení zvěře lidmi, kteří chodí do lesa se psy a lidmi, kteří bezohledně jezdí po lesích na čtyřkolkách. "Pokud potkáte v lesních porostech člověka, jak se prohání na čtyřkolce, víte s jistotou, že to je bezohledný hlupák," zdůraznil Doubrava. Nejvíce zatíženy jsou na Ústecku čtyřkolkovými jezdci lokality Buková hora, Telnice, oblast za Větruší, Milbohov a Podlešín," uvedl Machala.
Situace se zhoršuje tam, kde musí vyrušená zvěř utíkat vysokým sněhem. Tím se velmi vyčerpává.
"Místy jsou sice zhruba jednometrové návěje sněhu, ale většinou sněhová pokrývka dosahuje naštěstí 20 až 30 centimetrů. S tím si zvěř poradí," hodnotí situaci Doubrava.

Zimní tlupy
Po napadnutí sněhu myslivci začali v prosinci navážet seno do krmelců.
Machala zdůraznil, že srnčí zvěř se sdružila do zimních tlup a stává se více viditelnou. To ale není projevem přemnožení zvěře, jak se naivně domnívají různí ekologičtí aktivisté.
Jedná se o přirozené chování, které má za cíl zvýšit pravděpodobnost přežití zimního období a funguje jako obrana před predátory.

"Rušení lesní zvěře v zimě zvěř velmi vyčerpává. Pokud potkáte v těchto dnech v lesních porostech člověka, jak se tam prohání na čtyřkolce, víte, že vidíte bezohledného hlupáka. Dejte si na něho pozor také v běžném životě. Tohle přece normální člověk nedělá," uvedl starosta obce Telnice Jaroslav Doubrava.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.