Přihlásit

Zajíce na Žďársku nakazila tularémie. Ohroženi jsou i lidé (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďárský okres ohrožuje tularémie. Ohniska nebezpečné choroby, kterou mohou na člověka přenést hlodavci, se objevila v katastrech Jabloňov u Velkého Meziříčí, Nová Ves u Nového Města na Moravě, Bobrová a Moravec.
"Nebezpečí hrozí od zajíců. Myslivci o problému vědí, ulovení zajíci podléhají veterinární kontrole a v současné době je už po honech. Pokud ale někdo z veřejnosti takového nakaženého zajíce najde, případně ho srazí autem a hodí do kufru, aby si ho doma udělal na smetaně, mohl by mít zdravotní problémy," vyjádřil se jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou Oldřich Sedlář.

Přenos hlodavci
Nákaza se na člověka může přenést také při neopatrné manipulaci s infikovanými zvířaty, pitím kontaminované vody nebo třeba kontaminovaným prachem. Nemoc se projevuje teplotou, malátností, únavou či zduřením uzlin. Zajíc postižený tularémií ztrácí svoji přirozenou plachost, zmateně se pohybuje a mázježenou srst.
"Výskyt tularémie a její přetrvávání v přírodních ohniscích jsou vázány na přítomnost infikovaných hlodavců a hmyzu sajícího krev, kteří přenášejí původce onemocnění," uvedl ředitel krajské veterinární správy Jiří Šulc. "Všichni uhynulí zajíci včetně těch, u kterých se před jejich usmrcením projevily změny přirozeného chování, musejí být laboratorně vyšetřeni. Nález takového zvířete je třeba oznámit příslušnému uživateli honitby, který je prostřednictvím krajské veterinární správy předá k vyšetření," dodal Šulc.
V posledních letech se tularémie na Žďársku vyskytovala zřídka.
"Loni a předloni byla velmi mírná zima a došlo k přemnožení myší, které jsou také přenašeči tularémie. Od nich se pak nakazili zajíci. Doufáme, že letošní mráz situaci zlepší," dodal Oldřich Sedlář.

Jak se proti tularémii chránit
- nedotýkat se zvířat, která ztratila plachost
- při jakékoliv manipulaci se zvířaty používat rukavice, roušky či respirátory (původce tularémie přežívá i teploty pod bodem mrazu)
- nutností je dostatečné tepelné opracování pokrmů ze zajíců i další zvěře
- nepít vodu z neznámých zdrojů
- opatrnost při práci v prašných prostorách, kde se mohou vyskytovat hlodavci (manipulace se senem apod.)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.