Přihlásit

Na setkání U Kamenné boudy letos přišly necelé tři tisíce lidí (Nové Přerovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je samozřejmostí, že turistické, sportovní oddíly, tělovýchovné jednoty a nejrůznější občanská sdružení, organizují silvestrovská setkávání. Mezi úspěšné organizátory, této čím dál oblíbenější sportovně-společenské akce, se mohou hrdě hlásit i hasiči u Velkého Újezda. Vždyť, který z pořadatelů se může pochlubit účastí bezmála třemi tisícovkami účastníků!

Založení tradice
Lesní hvozdy mezi Tršicemi a Velkým Újezdem, od nepaměti lákaly k nedělním vycházkám, rodinným výletům. Tak se také v roce 1984 U Kamenné boudy potkalo 13 lidí, kteří se sem přišli rozloučit s končícím rokem. Chvíli poseděli, popovídali, navzájem si popřáli vše nejlepší do nového roku. Při loučení si slíbili, že se zde na příštího Silvestra sejdou opět a že se pokusí s sebou přivést i své známé. Tak byl položen základ k tradici, která má stále větší ohlas a těší se mimořádnému zájmu veřejnosti. V roce 1985 se organizace silvestrovské vycházky ujali Sokoli z Doloplaz. V roce 1992, kdy byla zaznamenána účast 220 lidí, předali Sokoli pořadatelství Mysliveckému spolku Zákřov. Desátý ročník v roce 1994 se již konal pod korouhví Mysliveckého sdružení Velký Újezd. V roce 1996 se podařilo myslivcům přilákat tisíc lidí.

V novém tisíciletí se akce ujali hasiči z Velkého Újezda
V roce 1999 se sešly již dva tisíce lidí. V těchto letech byl hlavním garantem setkání, přítel Ladislav Kovařík. V roce 2000 se již zavedené akce chopili hasiči z Velkého Újezda, kteří museli zajistit občerstvení pro 2. 248 příchozích. Letošního osmého ročníku v pořadí pod vlajkou hasičů, se U Kamenné boudy sešel rekordní počet 2. 800 účastníků. "Hlavním předpokladem hojné účasti je počasí. To letos vyšlo na jedničku," řekl starosta Sboru dobrovolných hasičů Velký Újezd bratr Luboš Brslica. Na mou poznámku, že vloni i předloni nebylo počasí nic moc a přece přišli - v roce 2006 přes dva tisíce lidí a taktéž v roce 2007, dodal: "Je pravda, že je to pro nás čím dál náročnější. Těch 20 až 25 lidí co kolem toho kmitá, si opravdu mákne. Ještě že máme dobré udírny a polní kuchyně. První účastníky vítáme kolem 9 hodin ráno. Po 16 hodině připravujeme na tři hektolitry svařáku, voňavého čaje a dalších silvestrovských tekutin rovněž stovky litrů. Vyuzený bůček, grilované klobásy, které se také počítají v metrácích," dodal Brslica.
Na moji další poznámku, že přece svařené víno, šťavnatou klobásu, chutný bůček, si mohou dát doma a nemuseli by šlapat desítky kilometrů ke Kamenné boudě, mi vysvětluje: "Tím hlavním důvodem, proč sem to lidé přicházejí je, že se zde potkají. Povídají si, navážou nová přátelství, popřejí si navzájem, podají si ruce. Není výjimkou, že vlastně sousedé, lidé z jedné vesnice se celý rok nepotkají a sejdou se až tady a pak si mají o čem povídat. To pak se těžko rozchází. Kolik tady bylo již navázáno nových známostí, které zavazují přijít příště zas. Nepřipravujeme žádný program. Prostor je ponechán vzájemné komunikaci. Zapálíme vatru, zatopíme pod kotly, zkrátka připravíme prostředí, občerstvení, aby se zde všichni dobře cítili. Lidé jsou nám za to vděčni," prozradil Brslica.
Co dodat? Snad jen to, že setkávání v našich životech, to je dar. To jsou mosty spojující lidská srdce. Podání si ruky s přítelem, kamarádem, navázání nových známostí, nás povzbuzuje. Vždyť nejhorší je samota. To není fráze, ale životem ověřená skutečnost. Za ten dar posílám do Velkého Újezda velký dík. Příští silvestrovské setkání bude jubilejní. U Kamenné boudy se setkáme po pětadvacáté.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.