Přihlásit

Přes zimu se u nás zdržuje i orel mořský (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mělník
Polovina ledna je hlavním termínem pro sčítání vodního ptactva, které každoročně provádí už více než stovka zemí světa. Na řekách a pískovnách na Mělnicku chodí zhruba sedm nadšenců počítat od října do dubna vždy jednou za měsíc.
"Cílem je zjistit celkové počty vodních ptáků, změny jejich početnosti a důležitá zimoviště, která by byla zapotřebí nějakým způsobem chránit," říká Petr Lumpe, předseda Severočeské pobočky České společnosti ornitologické, kam spadá i severní část středních Čech.
Kde všude máte revír?
Snaha je obsadit všechny významné vodní plochy, takže i na Mělnicku se sčítá jak na řekách, tak na pískovnách. Já osobně sčítám na dolním toku Vltavy od Vraňan po soutok s Labem.
Nemůže se stát, že se hejno přemístí a vy ho započítáte vícekrát?
Ideální je, když všichni sčítají ve stejný den na všech plochách a zapisují čas. Proto je vždy určen víkend uprostřed měsíce, který je hlavním sčítacím termínem. Povolena je však týdenní odchylka. Že některé hejno přelétne na jinou vodu a tam se znovu započítá, to možné je, ale těžko s tím něco uděláme. Na druhou stranu další hejno třeba odletí, aniž bychom ho zaevidovali.
Jaké druhy vodních ptáků se na Mělnicku vyskytují?
Kromě kachen divokých, kterých je tu i několik tisíc a jsou nejpočetnější, se zde zdržují především lysky, poláci velcí, chocholačky, morčáci velcí, hoholi a kormoráni. Ze vzácnějších například morčáci bílí, hvízdáci, ostralky.
Mění se hodně počty u jednotlivých druhů?
Počty mohou samozřejmě silně kolísat, záleží především na počasí, a to nejen u nás, ale i na severu.
Je zdejší region něčím výjimečný?
Myslím, že není. Ale máme tu z hlediska kachen několik atraktivních míst a přes zimu se u nás zdržuje třeba i orel mořský.
Kde jsou tady největší centra vodních ptáků?
Opět záleží na počasí. Když zamrznou stojaté vody, přesouvají se ptáci na řeky a nádrže neuzavřené ledem. Pro divoké kachny je asi hlavním zimovištěm dolní úsek Vltavy, pro poláky pískovny a sedimentační nádrže, například u neratovické Spolany. Kolik vodních ptáků jste už napočítali? Výsledky ještě nejsou zpracované. Ale například namém úseku Vltavy bylo 800 kachen divokých, 162 kormoránů, 72 hoholů, 59 morčáků velkých a několik dalších méně početných druhů. Co se vývoje týká, dá se říci, že přibývá kormoránů, divokých kachen a chocholaček, naopak ubývá čírek obecných a lysek. Mohou lidé v chladných měsících vodním ptákům nějak pomoct?
Některé druhy, především kachny a labutě, uvítají v zimě přikrmování, nejlépe suchým pečivem. Důležité je nezkrmovat zbytky od oběda, tím bychom jim spíš ublížili. A také je dobré sledovat zesláblé jedince a v případě, že už to je kritické, zavolat na stanici pro handicapovaná zvířata, v případě Mělnicka na telefon 602 336 014.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.