Přihlásit

Ptáky zabíjejí prosklené zastávky (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Mrtvé ptáky, mezi nimiž jsou zvláště chránění rorýsi, brkoslavové či krahujci, ale i chráněné sýkory nebo čížci, nám lidé hlásí po celý rok, teď je to ale horší, protože je snížená viditelnost a větší migrace ptáků, když je nedostatek potravy," vysvětluje Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.
A jaká je bilance? Sedm uhynulých brkoslavů severních a osm stehlíků obecných při úterním výjezdu ochránců. První případ se stal u prosklené zastávky MHD na Karlovarské třídě nad obchodním domem Družba. "Paní volala, že když čekala na autobus, tak si u zadní strany čekárny všimla čerstvě uhynulých brkoslavů severních, typicky zabarvených středně velkých pěvců s výraznou chocholkou," vylíčil Makoň.
Kolem páté odpoledne náhodný chodec upozornil ochránce na osm mrtvých stehlíků obecných, tentokrát pod nově postavenou protihlukovou stěnou na Čechurově. "Horní část protihlukové bariéry je totiž prosklená čirým sklem a malá nalepená silueta dravce v pravém horním rohu obrovské skleněné plochy ptáky neodradí," uvedl Makoň. "Podle zbytků peří u paty zástěny se nejedná na Čechurově zdaleka o ojedinělé případy," dodává Makoň.
V Plzni podle něj pomohlo, když zastávky pomalovali studenti univerzity. "Pak už k masakrům nedocházelo, takže se budeme snažit zvýšit bezpečnost dalších zastávek. Na magistrát už jsme před lety předali seznam nebezpečných míst," vysvětlil Makoň. Nebezpečných zastávek je podle něj po Plzni kolem stovky. "Zatím jsme nechali vyzdobit 29 zastávek, což vyšlo na 140 tisíc korun," uvedl Arnošt Kolařík ze správy statku.
Zdeněk Kuťák z Ředitelství silnic a dálnic v Plzni uvedl, že protihluková stěna na Čechurově musela být prosklená, protože to bylo podmínkou vydání stavebního povolení. "Vyžádali si to lidé, kteří vedle silnice bydlí," dodal Kuťák. "Jsme s ochránci zvířat ochotni jednat a vyjít jim vstříc, když přijdou s návrhem, který bude finačně únosný a nebude v rozporu se stavebním povolením," dodal Kuťák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.