Přihlásit

Bílí jeleni už jsou pohromadě, vrátili se do janovické obory (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Janovice
Bílí jeleni jsou zpátky v oboře. Do jednoho. Tuto dobrou zprávu přišel osobně do redakce Chrudimského deníku sdělit tiskový mluvčí státního podniku Lesy České republiky Radek Drahný.
"Vrátili se už všichni, ani jeden nechybí, je jich celkem patnáct. Do obory je přivedla potrava, na kterou byli zvyklí," řekl mluvčí. Plot obory, který byl poničen červnovou vichřicí, je podle jeho slov po celé své délce opraven a opětovný útěk těchto vzácných zvířat do volné přírody už nehrozí. Bílí jeleni neutekli daleko, jejich pohyb byl zaznamenán vždy u oborního plotu. "Čekali jsme na tuhé mrazy a začátkem ledna všichni přišli dovnitř," poznamenal Drahný,.
Bílí uprchlíci se nestačili spářit s běžným druhem, který v našich lesích žije. Když se pohybovali ve volné krajině, už měli říji za sebou.
Janovická obora pro bílé jeleny vznikla v roce 1998, lze je také vidět v Kopidlně nebo Žehušicích. V nedalekých Žlebech žije stádo, které čítá sto dvacet kusů. Bílí jeleni se do střední Evropy dostali kolem roku 1780 a to z oblasti Persie kde žili volně v přírodě. U nás je v oborách chovali příslušníci rodů Kinských, Valdštejnů, Schwarnzenberků a Černinů.
Odstřel bílého jelena by byl jistě pro mnohého movitého tuzemského nebo zahraničního zájemce velkým loveckým zážitkem. "To v žádném případě možné není. Jde o skutečný unikát, který musíme chránit, nikoliv ho likvidovat. Dá se říci, že jde o rodinné stříbro státního podniku Lesy České republiky," odpověděl na otázku Chrudimského deníku Radek Drahný.
Videorozhovor na: www.chrudimsky.denik.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.