Přihlásit

V krmelcích spí bezdomovci (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V zimě se totiž ke krmítkům občas stahují i bezdomovci. Krmelec si pletou nejen s výdejnou potravin zdarma, ale i s noclehárnou. Zachumlaní do sena se střechou nad hlavou se zřejmě v noci cítí lépe, než v prostředí kanálu či nádraží.
Takové zkušenosti s lidmi bez domova hlásí myslivci například na Karvinsku. V pohodě si tam užívají mysliveckého zázemí ke svým účelům. "Objevili jsme, že v krmelcích někdo přespával. Ležely tam staré deky a hadry. Docela se bojíme, aby nějaký krmelec nebo seník, s nachystaným krmením pro zvěř neshořel včetně jeho nezvaného obyvatele," říká starosta Stonavy a pokladník Mysliveckého sdružení Stonávka Ondřej Feber.
Myslivci pozorovali, že kromě noclehu se bezdomovci v krmelci také nakrmí, či si vezmou zásoby tvrdého pečiva ovoce s sebou na svačinu. Nadšení z toho nejsou, protože zvířata registrují pach člověka a ke krmítkům se už nevrátí. Navíc pokud jsou lidé bez domova v podroušeném stavu, dělávají v lese randál a zvěř ruší.
Když se zvěř bojí přijít ke krmelci, začne okusovat stromky a myslivcům tak vznikají velké škody. Je to však začarovaný kruh. I když by chtěli bezdomovce pokutovat, stejně z nich nic nedostanou.
Najdou se i takoví koumáci, kteří připraví zvěř o potravu, přestože sami mají kde bydlet. Ke krmelcům si zajdou stejně jako do supermarketu, ale bez peněženky. Když členové Mysliveckého sdružení Čantoryje Nýdek nanosili ke krmítkům zásoby potravy na zimu v podobě zrní a sena, někdo si je odtahal domů, pravděpodobně pro své domácí zvířectvo.
Po posledních mírných zimách je zvěř teoreticky v dobré fyzické kondici, přece jen jí ale může scházet určitá složka potravy, kterou se jí snaží myslivci prostřednictvím krmítek doplnit. Myslivci ze Sdružení Potůčky Písek se potýkají s vandaly. Někdo jim zapaluje posedy a rozbíjí žebříky. "Netušíme, co je to za lidi. Bezdomovci asi ne, spíše někdo, kdo se nám mstí. Možná nějaký zhrzený myslivec, kterému se na lovu nikdy nedařilo nebo člověk, který má potřebu se zviditelnit," uvedl myslivecký hospodář Bronislav Nieslanik.
Podobné škody na posedech, v myslivecké latině zvaných modlitebnách, zaznamenali také v polesí Javorový Oldřichovice. Podle místního hospodáře Vladimíra Marka to však přičítají mládeži. "Nacházíme vylámaná vrátka od posedů, hned je opravujeme," sdělil Marek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.