Přihlásit

V oboře je masakr, píší ochranáři (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radějov
Hromadné vybíjení daňků se v současné době odehrává v radějovské oboře. Zvěř se podle odborníků a ochránců přírody vymkla kontrole a její počty se vyšplhaly na trojnásobek povolené normy. Pravděpodobně zahynou i březí samice.
"Aby splnil předpis, přistoupil nájemce obory k intenzivnímu odlovu, což v praxi znamená odstřelit během jednoho měsíce téměř tisíc kusů zvířat," uvedl za Český svaz ochránců přírody Petr Stýblo. Ten v tiskové zprávě nazval aktuální situaci masakrem.
Podle odborného zdroje může za kritický stav špatná práce lidí, kteří mají daňky na starost. Postupná a hlavně účinná redukce v poslední době prakticky chyběla. Pak stačí zvěř špatně spočítat a problém je na světě. Hromadné odstřely jsou už jen logickým vyústěním.
"Asi podcenili sčítání zvěře a došlo to do takových extrémů. Apely na snížení stavu jsou tam snad už deset let," poznamenal radějovský místostarosta Josef Píža.
Začalo to jistě ještě před rokem 2006, kdy se důsledky nadměrných stavů zvěře již výrazně projevily. Pokračovalo to dále i přes četná upozornění a výtky ze stran občanů, amatérských i státních ochránců přírody," psal dále Stýblo.
Obora měla původně sloužit pro chov zhruba čtyř set padesáti kusů, při sčítání se ale ve výsledku objevilo číslo téměř třikrát vyšší.
"Veškerá zvěř, která se přemnoží, je pro přírodu škodlivá," shrnul všeobecné pravidlo Radovan Mančík, předseda Okresního mysliveckého spolku Hodonín. Více se k tématu vyjadřovat nechtěl.

Daňci okousali i stromky
Špatně spočítané stavy zároveň zapříčinily nedostatek krmení. Daňci se proto vrhli na porost. K dispozici ale měli jen rostliny vevnitř, protože obora je ohraničené území. "Křehká rovnováha mezi přírodním prostředím a působením zvěře vzala rychle za své. Mladé stromky, které by měly založit novou generaci lesa, přestaly vlivem silného okusu odrůstat. Louky v přírodní rezervaci i jejím okolí přestaly kvést a začaly být cítit trusem," popisoval ochranář vyvíjející se stav.
Lovci se nyní musí zaměřit i na březí samice, které se v této době už nestřílí. Mají v sobě totiž plody velikosti srnčete. Přesto se střelec chová dle zákona. V oboře je totiž lov povolený celý rok. Denně tak padne až devadesátka zvířat.
Majitel nyní nemá jinou možnost. Musí splnit nařízení lesů. Jinak o honitbu přijde. "Snížení stavů je bezpochyby žádoucí. Krajině a přírodě se velice uleví. Ale muselo to dopadnout opravdu tímto náhlým a násilným způsobem? A co bude dál?" ptal se Stýblo za ochranáře.
Odpověď sháněla redakce Hodonínského deníku Rovnost marně. Nájemce Leoš Novotný měl vypnutý mobil a odborník Arnošt Buček hovory odmítal.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.