Přihlásit

Lovci musí vybít daňky (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radějov
O masakru lesní zvěře v oboře Radějov na Hodonínsku hovoří v těchto dnech ochránci přírody. Až trojnásobně se tu podle nich přemnožil počet chovaných daňků. Způsob nápravy, která vede k jejich redukci, však přirovnávají zastánci práv zvířat k hromadné popravě. Lovci hodlají pobít stovky kusů zvěře během měsíce.
"Je velmi pravděpodobné, že odstřelu neuniknou ani březí samice," obává se Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Podle něj za vše nese odpovědnost nájemce obory, tedy společnost Hamé Babice. Ochránci viní hospodáře ze zanedbání sčítání stavu zvěře už v předchozích letech. Myslivci prý dlouhodobě nereagovali ani na varování odborníků. "Nájemce popíral nárůst počtu chovaných zvířat, dokonce i poškození přírody a dále pokračoval ve své strategii chovu v uvozovkách," řekl Petr Stýblo.
To ovšem popírá Leoš Novotný, bývalý majitel společnosti Hamé. "V uplynulých pěti letech byly stavy zvěře počítány jednou ročně, za účasti pracovníků Hamé, Lesů České republiky, Chráněné krajinné oblasti, životního prostředí a dalších. Podle toho byl pak stanoven plán lovu," tvrdí Novotný.
Zvýšený počet zvěře byl zjištěn až letos, kdy Hamé ve spolupráci s Lesy ČR navrhlo důkladné sčítání. "Oboru o rozloze 1600 hektarů procházelo na sto pracovníků. Při tomto podrobném sčítání byl zjištěn dvojnásobný stav zvěře," popírá Novotný výhradu ochranářů, podle nichž je přemnožení trojnásobné.
Dodává, že důvody k přemnožení daňků mohou být i zcela jiné.
"V oboře se velmi intenzivně přikrmuje, zvláště v zimním období. Také plot obory je porušován černou zvěří a spadlými stromy, přichází sem i zvěř zvenčí," míní Novotný. Kolem hospodaření v daňčí oboře se vedou už řadu let spory mezi nájemcem, starosty okolních obcí i lidmi z Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, kam obora v Radějově patří. Ochránci se obávají především o vzácné orchideje, které v oboře rostou. Daňci je podle nich likvidují. Situace se vyhrotila zhruba před třemi lety. Dopady přemnožené zvěře na přírodu začaly být nepříjemně citelné.
"Lesní bylinný podrost začal mizet před očima, mladé stromky, které by měly založit novou generaci lesa, přestaly vlivem silného okusu odrůstat. Louky v přírodní rezervaci i jejím okolí přestaly kvést a začaly ,vonět' trusem," popisuje následky přemnožení Petr Stýblo.
Intenzita chovu podle něj přerostla únosnou mez. K redukcím stavů zvěře Hamé nepřistoupilo ani po upozornění ochránců přírody. Až teď, po posledním sčítání 27. ledna. Ochránci uvádí až trojnásobné stavy zvěře, než je dovoleno.
"Aby nájemce splnil předpis, přistoupil k intenzivnímu odlovu, který se ovšem rovná masakru," říká Petr Stýblo.
Podle něj k eskalaci problémů a současnému sporu nemuselo vůbec dojít, kdyby hospodáři dodržovali pravidla v oboře a neodbývali pravidelné sčítání zvěře a její průběžnou redukci na základě výsledků sčítání.
Kontrola ukázala, že v oboře na Hodonínsku, kde by mělo být chováno nejvíce 490 daňků, jich žije 1 258. Bezmála 800 zvířat musí být neprodleně zlikvidováno.
"Snížení stavů zvěře je bezpochyby žádoucí. Přírodě se uleví, ale ptám se, zda to muselo skončit opravdu takhle," namítá Stýblo. Obává se, že za pár let se bude situace opakovat.
S tím nesouhlasí Leoš Novotný. "Chci zdůraznit, že v oboře je o zvěř vzorně pečováno a veškeré kroky o její péči i plány lovu jsou konzultovány s příslušnými orgány. Vše se děje v souladu s platnou legislativou," zakončil zástupce společnosti Hamé Babice.
Více na brno.idnes.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.