Přihlásit

Dvojice pytlačila u Kladek. Načapali ji místní (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějovsko
Pytláci, kteří v úterý v noci ulovili dvě divoká prasata v lese u Kladek, skončí zřejmě za mřížemi. Přímo při činu je totiž přistihl místní člověk a zavolal policisty. Ti sice nakonec dopadli jen jednoho z pachatelů, prokázat totožnost druhého by jim však nemělo činit problémy. Oběma pytlákům hrozí až dva roky vězení nebo pokuta. Způsobili škodu za dvaasedmdesát tisíc korun.
"Muži lovili v lesích nedaleko silnice a to ještě na katastrálním území Kladek. Při lovu je ale vyrušil jeden ze zdejších obyvatel, oba proto spěšně nasedli do vozu a snažili se před ním ujet. Jeden z mužů po pár metrech z auta vyskočil a utekl do lesa. Druhého muže zadržela policejní hlídka ve svitavském okrese," popsala událost prostějovská policejní mluvčí Alena Nedělníková.
Podle policistů i myslivců je průběh tohoto případu velice ojedinělý. "Málokdy se totiž podaří pytláky dopadnout přímo při činu," potvrdil tajemník kladeckých myslivců Petr Faltýnek.
Nejčastěji řádí pytláci na Drahansku, poblíž Bílovic a také v Želči a okolí. "Střílejí divoká prasata, srnce i srny. Někteří pro maso, jiní kvůli trofeji. Teď se však začal rozmáhat snad nejhorší druh pytlačení, a to, že si někdo do lesa přijde zastřílet jen tak pro zábavu. Zabije srnce nebo kance a tělo nechá ležet," konstatoval jednatel okresního mysliveckého spolku Jiří Procházka. Škody se pohybují v desítkách tisíc korun. "Dopadnout pytláky je velice obtížné. Jsou dobře vybavení a mají rychlá auta. I když je někdo nachytá, stačí většinou zmizet," doplnil.
Relativní klid mají v tomto období prostějovští rybáři.
"Je v podstatě hluchá sezóna, takže tyto problémy řešit nemusíme. Během roku se však nějaký ten pytlák na chovných rybnících v regionu objeví. Většinou jde ale jen o přestupek. Málokdo si totiž dovolí nalovit ryby v hodnotě vyšší než pět tisíc korun," řekl Pavel Müller, jednatel místní organizace Moravského rybářského svazu Prostějov.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.