Přihlásit

Holuby čeká další vlna vybíjení (Mladá fornta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Morava
Boj s holuby zahajují města, zemědělská družstva i myslivci. Zimní měsíce a časné jaro jsou totiž pro hubení těchto nevítaných návštěvníků městských center a zásobáren krmiv nejvhodnější. Někde budou holuby střílet, jinde pro ně připravují odchytové klece.

Holubi rozčilují zemědělce, berou jim zrní "Zdivočelí holubi nám létají na zrní a krmení pro dobytek. Způsobují dost velké škody, " říká předseda zemědělské společnosti Agro Velký Týnec Antonín Drábek. "Zkoušeli jsme je plašit, to ale není moc účinné. Proto teď každoročně zveme myslivce, aby je stříleli."
O odstřel holubů mohou kromě zemědělců požádat na svých pozemcích i firmy, kterým tito ptáci způsobují velké problémy. "Třeba v areálu železáren, kam se holubi v zimě uchylují kvůli teplu, znečišťují padající peříčka a trus průmyslové suroviny. Proto jsme i tam povolili jejich hubení, " upozorňuje Dagmar Čížková z odboru životního prostředí Magistrátu města Olomouce.

Myslivci je budou střílet brokovnicemi "Letos budeme holuby střílet brokovnicí na několika místech. Třeba u sila v Litovli, v zemědělském družstvu Unčovice nebo na farmě u Uničova, " jmenuje předseda olomouckého mysliveckého spolku Vojtěch Grézl.
Zatímco na polích či pozemcích, které leží mimo města, mohou myslivci holuby střílet, v obydlených místech je potřeba zvolit jiné řešení. "Specializovaná firma rozmisťuje po městě odchytové klece. V minulém roce jsme takhle odlovili kolem tisícovky dospělých ptáků a asi šest set mláďat, " uvádí Ivo Hubík z odboru zemědělství přerovského magistrátu.

Pomáhají také dravci Využívanou metodou je také vybírání vajec z hnízd, v Olomouci v minulých letech vypouštěli dravce. "To je nejpřirozenější způsob hubení holubů. Loni tu myslivci vypustili sokolí samici, " připomíná Čížková. Odborníci ale pochybují, zda je takový postup účinný. "V Česku to v minulosti zkoušela různá města. Dravci ale holuby nevyhubí, jen je vyplaší a ti se přesunou jinam, " tvrdí ornitolog Zdeněk Vermouzek. Nejlepším způsobem, jak se holubům ve městech bránit, je podle něho uzavření půd a vyvýšených krytých míst. "Když nemají kde hnízdit, nevyvedou mladé a jejich počet se nezvýší, " vysvětuje Vermoouzek.
Těla usmrcených ptáků končí nejčastěji v kafileriích, jako návnadu pro dravce je někdy využívají myslivci. Zvířata ze zoologické zahrady si ovšem na odchycených holubech smlsnout nemohou. "Protože jde o ptáky, kteří neprošli veterinární kontrolou, do krmení je dát nemůžeme, " potvrzuje vedoucí zooúseku zahrady na Svatém Kopečku Libuše Veselá.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.